Social 7 Iulie 2008 06:18
Dupa ce au sterilizat o parte din cainii fara stapan, autoritatile nu au nicio varianta legala de a reduce numarul felinelor din fata blocului

Incurajate de lipsa cainilor fara stapan de la unele blocuri sau in cardasie cu acestia - acolo unde hingherii nu au ajuns inca -, pisicile vagaboande si-au gasit adapost pe langa „cutiile de chibrituri“ din Bucuresti. Sunt „Pufi“, „Miti“, „Negruta“ fiecarui bloc. Sau pur si simplu „mata“, „pispis“. Se inmultesc in nestire pe langa scarile blocurilor, intra in calduri si miorlaie „fara perdea“, provocand dureri de cap locatarilor obisnuiti sa respecte programul de somn. Dar tot bucurestenilor li se face mila de trupurile scheletice ale vagaboandelor si le pun cutiute speciale, cu apa si cu mancare de la pet shop.

Nu in ultimul rand, pisicile condimenteaza subsolurile blocurilor cu nenumarati purici. Dar autoritatile, desi sesizate de catre asociatiile de proprietari, nu au inca la dispozitie o lege care sa le permita sa le sterilizeze. „Pentru pisici nu exista legislatie in Romania. Asteptam modificarea legii, asteptam de mai bine de sapte luni, intrebati la Camera Deputatilor!“, a venit raspunsul Simonei Panaitescu, directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din cadrul Primariei Capitalei, la problema „maidanezelor“.

Mai pasnice decat cainii
Pot fi vazute prin mai toate cartierele, dimineata, cand se trezesc alene si se intind pe capotele masinilor, pe la pranz, cand se ascund de soare, se catara in copacii din curtea blocului sau „rasar“ din subsoluri.

Cu toatea acestea, sunt si locatari care nu se arata deranjati de pisici, pentru ca, spun ei, nu sunt la fel de periculoase ca maidanezii. „Noi avem doua pisicute la bloc, care iarna intra in subsol. Dar se fac deratizari in mod sistematic“, spune Mihaela Dinescu, administrator al unui bloc de pe strada Avrig, din sectorul 2. De altfel, administratorul spune ca oamenii au in grija si doi caini, care sunt la fel de pasnici ca si felinele.

Obisnuinta si grija oamenilor fata de animalele fara stapan din fata blocurilor este o problema sesizata de Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari - Habitat. „Am cerut ajutor la Directia de Sanatate Publica, la cea Sanitar-Veterinara. Pisicile sunt stranse de oamenii singuri, care le dau de mancare“, spune Mereuta.

El precizeaza ca a intalnit cazuri de locatari care aveau cinci-sase pisici in casa si le dadeau de mancare si altor patru-cinci feline din fata blocului. „Se gasesc pisici moarte in subsoluri, purici...“, completeaza presedintele Ligii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.