Promovabilitate scazuta, un numar dublu de absolventi eliminati pentru ca au incercat sa copieze si nicio zi fara scandal. Asa putem caracteriza, in cateva cuvinte, Bacalaureatul 2008.

Emotii mari pentru cei 230.000 de elevi care au sustinut examenul de bacalaureat. In acest weekend s-au afisat primele rezultate, urmand ca miercuri sa se afle rezultatele finale, de dupa contestatii. Datele adunate din tara arata insa diferente foarte mari de promovabilitate de la un judet la altul.

Suceava este pe primul loc, cu o promovabilitate de 98,38%, urmata, la o mica diferenta, de Constanta, cu o medie de 97,24%. Codasi sunt cei din Galati, unde doar 50,67% dintre elevi au trecut acest examen.

Multe note mici
Aproape 70% dintre elevii inscrisi in acest an la bacalaureat au promovat, cei mai silitori fiind in Constanta si Suceava, cu rate de promovabilitate mai mari de 90%. Dintre cei aproximativ 230.000 de elevi inscrisi, 87 au luat 10 pe linie, iar peste 45.000 au promovat cu note mai mari de 9.

Ca in fiecare an, au fost elevi fericiti la aflarea rezultatelor, dar si tineri nemultumiti de notele primite. „Am picat la limba romana, este exact materia la care ma asteptam cel mai putin. Nu stiu ce s-a intamplat, am sa fac contestatie", ne-a declarat Vlad, elev al Liceului Teoretic Grigore Moisil din Bucuresti. Pentru multi insa, ziua de sambata a fost una foarte norocoasa.

„Am scapat! Am luat media 9,45; acum pot sa ma gandesc la admiterea la facultate", ne-a spus Alexa, absolventa a Liceului Teoretic Eugen Lovinescu, Bucuresti. Pentru elevii bine pregatiti, acest bacalaureat a fost unul accesibil. „Una peste alta, pot spune ca daca invatai, nu aveai cum sa nu iei acest examen", ne-a spus Radu, elev la Colegiul National Mihai Viteazu, Bucuresti.

Bucurestiul, fara media zece
In Bucuresti, promovabilitatea inainte de solutionarea contestatiilor este de 78%, mai mica decat anul trecut, cand a fost de 80%. Astfel, dintre cei 26.111 candidati care s-au prezentat la examen, 20.234 au obtinut medii de promovare.

Dupa prima sesiune a examenului de bacalaureat, in Capitala au fost declarati respinsi 5.814 candidati.
Dintre cei care nu au promovat, 5.645 au obtinut medii sub 5, iar 169 au medii intre 5 si 5,99. In Capitala, anul acesta, nu s-a inregistrat nicio medie de 10.

La mate, cele mai multe contestatii
Cei care au fost nemultumiti de notare au putut depune contestatii in acest weekend. La centrele de corectare din Capitala, cele mai multe cereri s-au depus la matematica si la materia de profil de la liceele tehnologice.

Se considera promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul „admis" la fiecare proba orala, cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6.

Click aici pentru a vedea lista rezultatelor la examenul de Bacalaureat 2008 pe tara


Click aici pentru a vedea lista rezultatelor la examenul de Bacalaureat 2008 pe judet