Cu toate ca medicina a facut mari progrese in descifrarea originilor si mecanismelor de raspandire ale bolilor infectioase, o pandemie cu implicatii dezastruoase ar putea izbucni oricand. Boli care au fost exterminate cu ani in urma in tarile civilizate continua sa faca ravagii in statele in curs de dezvoltare, si ar putea fi o chestiune de timp pana ca ele sa se extinda.

Totusi, tarile bogate nu sunt nici ele in afara pericolului, in urma folosirii excesive a antibioticelor, care si-au pierdut eficienta in fata bacteriilor si virusurilor. Pentru a sublinia adevaratul pericol la care omenirea este expusa, publicatia PopSci.com a realizat un top al primelor zece boli care ameninta sa se transforme in pandemii.

1. Un pericol real vine din partea bacteriilor salmonela si E.coli. Diversitatea furnizorilor de alimente este in continua scadere, hranirea populatiilor fiind trecuta in sarcina unor corporatii gigant, iar asta ar putea avea consecinte nefaste in cazul insinuarii unui asemenea agent patogen in mecanismul de procesare a unui produs. O realitate pe care SUA o traieste pe propria piele, confruntandu-se in prezent cu rosii infestate cu salmonela, dupa ce, cu doi ani in urma, spanacul fusese decretat inamicul numarul unu al rafturilor supermarketurilor americane.

2. Un alt factor de risc este virusul febrei galbene, purtat de tantarul Aedes, care a inceput de curand sa-si faca veacul si in mediul urban, parasindu-si tot mai des habitatul traditional, junglele. Desi exista un vaccin pentru febra galbena, numita astfel dupa icterul care il cauzeaza, nici un tratament cunoscut nu-i poate veni de hac.

3. Probleme deosebit de mari a avut si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) dupa ce, la sfarsitul lui 2002, in provincia Guandong din sudul Chinei a izbucnit epidemia de SARS (sindromul respirator acut sever). Numai raspunsul ferm al OMS, bazat pe instituirea de carantine, a facut ca boala aparuta din senin sa nu ia proportii globale. Catalogata drept o pneumonie atipica, SARS s-a dovedit a fi o afectiune total necunoscuta pana in acel moment, cauzata de o mutatie a unui virus de origine animala.

4. Si originea Ebola este invaluita in mister, desi oamenii de stiinta incearca sa-i dea de capat inca din anii ’70, de cand virusul a fost descoperit. In esenta o febra hemoragica, Ebola a fost botezata imediat “boala celor un milion de taieturi”, deoarece cauzeaza o reactie in sange care produce fisurarea la nivel microscopic a vaselor capilare. Asta duce la hemoragii interne masive, care ii ucid in scurt timp pe cei infectati, rata de mortalitate in randul pacientilor fiind de 90%.

5. Stafilococii rezistenti la meticilina (un tip de penicilina sintetica) sunt si ei un motiv de ingrijorare pentru comunitatea medicala internationala. Acesti stafilococi au aparut in 1990, dupa ce abuzul de antibiotice i-au dat bacteriei o rezistenta fara precedent. Cum bacteriile capata rezistenta mai repede decat pot cercetatorii sa creeze noi soiuri de medicamente, e doar o chestiune de timp pana cand se va ivi un nou stafilococ, pentru care nu va exista leac.

6. Urmatoarea boala din ierarhie, febra dengue, este transmisa de acelasi tantar Aedes, responsabil si cu febra galbena. Spre deosebire de aceasta, pentru dengue nu exista inca un vaccin. Odata instalata, pentru pacienti nu se poate face mare lucru, insa cei care ii supravietuiesc capata imunitate in fata ei. Nu scapa insa de pericol, deoarece exista patru tulpini ale virusului, iar anticorpii eficienti impotriva uneia nu pot face nimic in fata celorlalte. Cea mai recenta epidemie de febra dengue s-a produs anul acesta, in Rio de Janeiro, peste 100.000 de oameni fiind infectati.

7. O alta epidemie care a facut zeci de mii de victime, in mare parte copii sub sase ani, este cea a enterovirusului intestinal 71, izbucnita in luna mai in China. Nu mai putin de 40 de copii si-au pierdut deja viata ca urmare a infectarii cu enterovirusul 71, o forma a virusului intestinal.

8. Poate cea mai cunoscuta dintre potentialele pandemii care planeaza asupra omenirii, virusul gripei aviare se transmite in prezent doar de la pasarile infectate la oameni, insa oamenii de stiinta se tem ca nu va dura mult pana isi va face aparitia o forma de H5N1 capabila sa treaca de la om la om.

9. O afectiunea la fel de periculoasa este holera, desi poate fi usor stavilita prin masuri igienice elementare si acces la apa curata. Tarile sarace ii fac cu greu fata, in conditiile in care odata contractata, ea poate ucide in cateva ore.

10. Tuberculoza este si ea o boala a saraciei, care i-a afectat pe oameni inca din epoca preistorica. La fel ca stafilococii, si tuberculoza a capatat, de-a lungul timpului, rezistenta in fata antibioticelor, astfel ca o epidemie este iminenta, in opinia unora.