De asemenea, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Arad a deblocat 400 doze VTA, cu titlu de imprumut, pentru Spitalul Clinic de Urgenta Judetean Arad, urmand ca acesta sa returneze vaccinul din prima transa pe care o va primi de la Institutul Cantacuzino, transmite corespondentul NewsIn.

"Conform recomandarilor Ministerului Sanatatii Publice, se vor utiliza cu masura dozele de VTA existente la nivelul cabinetelor medicilor de familie si a spitalelor din judetul Arad, pentru a putea fi asigurate cazurile de urgenta pentru urmatoarele doua saptamani, respectiv pana in data de 12 iulie, cand Institutul Cantacuzino va putea elibera prima transa de vaccin catre unitatile sanitare. In iulie se prevede productia a doua transe de vaccin (de 50.000, respectiv 100.000 doze), in luna august - 100.000 doze, in septembrie - 140.000 doze, urmand ca ulterior sa fie produse cantitati suplimentare celor mentionate“, se arata intr-un comunicat al ASP Arad, remis vineri.

Potrivit conducerii institutiei, ASP Arad a achizitionat, in luna decembrie 2007, 4.100 doze vaccin antitetanic de la firma Sanofi - Pasteur, din fonduri ale Programului National de Sanatate, cantitate care a fost distribuita medicilor de familie pentru profilaxia gratuita a tetanosului. Ulterior, nu a mai existat posibilitatea achizitiei, nemaifiiind disponibile cantitati la nivel national.

In mod exceptional, pentru rezolvarea urgentelor, ASP Arad va repartiza cabinetelor medicale vaccin VTA din stocul antiepidemic, in special cabinetelor din mediul rural, in cazul in care stocul cabinetului este epuizat.