Social 4 Iulie 2008 16:42
Ministerul Mediului intentioneaza sa amplasaze pe plajele de pe litoral stegulete de diverse culori prin care sa ii avertizeze pe turisti despre calitatea apei de imbaiere din zona respectiva, transmite corespondentul NewsIn.
Secretarul de stat in Ministerul Mediului Lucia Varga a facut, joi, un control inopinat pe plajele din statiunile Mamaia si Costinesti, pentru a verifica daca exista cosuri de gunoi, daca algele au fost inlaturate si daca sunt panouri prin care turistii sa fie informati despre calitatea apei marii. In plus, ea a mai controlat si este respectata recomandarea ca 20% din suprafata plajei sa fie pusa la dispozitie celor care doresc sa stea la plaja pe cearsafuri, nu pe sezlonguri.

Joi dupa-amiaza, secretarul de stat a mers si pe plaja Modern din municipiul Constanta, unde cativa turisti s-au plans ca, din cauza sezlongurilor, care oricum sunt goale, nu au unde sa-si intinda cearsafurile pe plaja. Lucia Varga a spus ca operatorii trebuie sa asigure 20% din plaja pentru cei care nu doresc sa inchirieze sezlonguri. Tot pe plaja Modern, secretarul de stat a cerut scurtarea unei bariere care ii impiedica pe turisti sa treaca pe jos spre plaja si care e folosita doar pentru accesul masinilor de aprovizionare.

Lucia Varga a declarat, dupa controlul efectuat in zona mai multor hoteluri, ca starea plajelor este relativ buna, ca nisipul a fost afanat si au fost amplasate cosuri de gunoi. In ceea ce priveste neregulile constatate, secretarul de stat a cerut masuri drastice din partea Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) si a operatorilor de plaja. In timpul controlului, secretatul de stat a observat cateva suprafete de uscat acoperite cu vegetatie si resturi menajere, iar in sudul statiunii Mamaia era un camin neacoperit care poate reprezenta un pericol pentru turisti si in special pentru copii. In aceeasi zona, se mai afla si o conducta dezafectata care ajunge pana in apa marii si care reprezinta de asemenea un pericol. Desi nu se stia cui apartine conducta, secretatul de stat a dispus ca utilajele DADL sa intervina pentru inlaturarea acesteia. Pe plajele din Costinesti, secretarul de stat in Ministerul Mediului a constatat ca abia de curand a inceput actiunea de montare a cosurilor de gunoi.

In plus, in aproape toate zonele controlate lipsesc panourile prin care turistii sa fie informati despre calitatea apei de imbaiere. Lucia Varga a hotarat ca DADL sa transmita saptamanal informatii catre hotelieri, operatori de plaje si presa despre calitatea apei marii, chiar daca in ultimii ani analizele nu au indicat probleme majore. Ea a precizat ca se ia in calcul ca, pe langa panourile de informare, sa fie amplasate steaguri de diferite culori, in functie de calitatea apei. Astfel, cel de culoarea verde va insemna ca apa este buna de imbaiat, galben - ca exista o limita si portocaliu - ca apa nu este recomandata pentru imbaiere.

O alta masura dispusa de Ministerul Mediului prevede formarea unor echipe mixte formate din comisari ai Garzii de Mediu, reprezentanti ai DADL si, cel mai probabil, jandarmi, care sa patruleze pe portiuni de 500 de metri si care sa aplice sanctiuni pentru eventualele nereguli. Lucia Varga a declarat ca va reveni pe litoral saptamana viitoare pentru a verifica daca neregulile constatate si recomandarile facute de ea au fost rezolvate, afirmand ca, in caz contrar, nu eclude demiterea conducerii DADL. In ceea ce priveste beach-barurile ilegale de pe plaje, Lucia Varga a afirmat ca vor fi demolate toate cele care nu se afla in planurile urbanistice zonale, insa doar dupa obtinerea unei sentinte definitive in instanta.
Secretarul de stat a facut si un apel catre turisti sa respecte curatenia pe plaje si sa nu mai arunce resturi menajere pe nisip, in conditiile in care in zona exista cosuri de gunoi.

La randul sau, prefectul Constantei, Danut Culetu, a anuntat ca Guvernul va aloca, saptamana viitoare, 3.700.200 de lei pentru serviciile de salvamar de pe toate plajele de la Navodari si pana la Mangalia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.