Social 4 Iulie 2008 14:16
Trei documentare despre dragoste si casnicie in diferite culturi vor fi proiectate de Cinemateca Astra din Sibiu pe Muntele Gaina , in perioada 19-20 iulie, cand are loc targul de petit si maritat fete, potrivit unui comunicat din partea Astra Film.
Cinemateca Astra organizeaza proiectii speciale pe Muntele Gaina, locul unui Targ de petit si maritat fete cu o traditie de secole, in cadrul unui proiect initiat de Uniunea Muntii Apuseni si Consiliul Judetean Alba in scopul de a recupera traditiile vechiului targ printr-o strategie care va aduce zeci de mii de turisti in Apuseni cu ocazia evenimentului, informeaza NewsIn.

In Tara Motilor, pe Muntele Gaina pe linga tulnicarese, balmos, cintece si dansuri motesti, anul acesta Astra Film, ca invitat special, aduce trei povesti de dragoste si casnicie din Romania, Kirgisthan si comunitatea musulmana din Marea Britanie.

Documentarul "Nevasta cea buna", realizat de Angus Macqueen pentru BBC, il are in centru pe Mihai, un flacau dintr-un sat din Maramures, in pragul alegerii unei sotii. Intr-o lume in care valorile si munca traditionala se pun sub semnul intrebarii munca in strainatate devine optinea cea mai reala, iar Mihai trece peste greutati si in final alege o fata din sat cu care se casatoreste.

Filmul "Rapirea mireselor in Kyrgystan" de Petr Lom prezinta un vechi obicei chirghiz care inca functioneaza, in ciuda faptului ca a fost declarat ilegal cu cativa ani in urma. In Kirghistan, fosta republica sovietica, barbatii isi rapesc viitoarele sotii. De obicei, viitorul mire convoaca cativa prieteni, inchiriaza o masina, urmareste fiecare miscare a fetei pe care a pus ochii si, la momentul oportun, o rapeste pur si simplu de pe strada si o duce la casa parintilor lui. Imediat, o delegatie pleaca la familia fetei pentru a ii pune in tema cu rapirea. In asteptarea unei hotarari din partea celor doua familii, fata ramane in casa rapitorului, pazita de rudele acestuia. Filmul spune povestea a patru fete rapite pentru a deveni mirese fara voia lor.

Personajul principal din filmul "Orice casnicie reusita incepe cu lacrimi", de Simon Chambers, este Shahanara Begum, o tanara de 20 de ani, crescuta in cultura musulmana, la Londra, careia ii place stilul de viata occidental si poarta haine provocatoare, in ciuda originilor si educatiei sale. Pentru a-si imbuna tatal si a aplana unele conflicte mai vechi ea va accepta o casatoria aranjata. Renunta la pantalonii ei roz pentru a imbraca un sari si se pregateste sa isi astepte sotul la aeroport. L-a mai vazut doar o singura data pana acum, atunci cand s-a casatorit cu el. Intre timp, sora sa, devotata familiei si traditiei in care a fost crescuta, este logodita tot intr-o casatorie aranjata, un pas pentru care nu se simte deloc pregatita la cei 19 ani pe care ii are.

Indepartandu-se usor de tonul solemn obisnuit al documentarelor despre casatoriile aranjate, acest film prezinta intr-o perspectiva intima, experienta plina de umor a doua tinere londoneze cu radacini musulmane pe care famila incearca sa le casatoreasca. Regizorul Simon Chambers reuseste sa patrunda in intimitatea unei comunitati cu problemele ei, oferind prin acest film un fel de antidot la prejudecatiile despre mulsulmani. Filmul e un exemplu foarte pertinent de ceea ce inseamna "ciocnirea culturilor" in lumea contemporana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.