Anul acesta, companiile de stat au fost mai zgircite de Paste . Angajatii cailor ferate ar putea sa nu primeasca bonusuri din cauza situatiei financiare proaste a companiilor CFR

Primele de Paste sint pe cale sa devina o legenda pentru angajatii companiilor de stat ori care s-au privatizat in ultimul an. De la un an la altul, numarul celor care acorda stimulente de Paste sau de Craciun scade constant. Exista insa si companii unde primele sint sfinte si se dau indiferent de rezultatele financiare obtinute.

Minerii conduc si anul acesta in topul primei de miel. Angajatii Societatii Nationale a Lignitului primesc 2,5 milioane de lei net prima de Paste", ne-a spus ieri Marin Condescu, liderul ortacilor din minele de lignit. De aceeasi suma vor beneficia si minerii angajati ai complexelor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, infiintate anul trecut, a adaugat acesta. Angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani vor primi si ei prima de 2,5 milioane de lei. Ieri, consiliile de administratie ale societatilor Minvest Deva, Remin Baia Mare si SNC Ploiesti au aprobat ca prima de Paste sa fie la acelasi nivel cu aceea primita de minerii din exploatarile de lignit.

Angajatii din industria gazelor naturale vor beneficia de o prima de 2,2 milioane lei net, insa ea va fi platita in doua transe. Potrivit unor surse din cadrul companiilor de gaze, decizia privind acordarea primei de Paste in doua transe - aprilie si mai - a fost luata pentru ca angajatul sa plateasca un impozit mai mic. Prima este aceeasi si pentru angajatii din companiile care au ramas de stat, Transgaz si Romgaz, dar si pentru salariatii societatilor de distributie proaspat privatizate. Aceleasi surse ne-au spus ca noii actionari majoritari ai Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, Gaz de France, respectiv E.On Ruhrgas au fost de acord cu primele de Paste.

Tichet-cadou la postasi

Greva de luna aceasta nu le-a adus postasilor o marire semnificativa a salariului, ci doar promisiunea unor prime de Craciun si de Paste. Conform protocolului semnat la sfirsitul protestului, postasii vor primi un tichet-cadou in valoare de 1,5 milioane lei, cu care isi pot face cumparaturile in magazinele care le accepta.

Primul Paste fara prima pentru ceferisti

Desi nu s-a luat inca o decizie finala, anul acesta ar putea fi primul in care ceferistii nu primesc prima de miel. "Pastele feroviar va fi unul nefericit. Pe fondul conflictului existent intre sindicate si administratie este greu de crezut altceva", ne-a spus ieri Ionel Socaciu, liderul sindicatului Elcatel din cadrul CFR.
Salariatii de la caile ferate se pregatesc de altfel de greva generala dupa ce administratiile companiilor au anuntat ca nu pot accepta nici o majorare de salarii anul acesta pentru ca nu au bani. Sala Voicu, liderul mecanicilor de locomotiva, sustine ca angajatii caii ferate ar trebui sa primeasca prima de Paste, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca. "Prima este prima, a fost prinsa in buget la nivelul a 3,1 milioane lei. Am inteles ca nu sint bani pentru marirea salariilor, insa primele sint alte drepturi", ne-a spus Sala Voicu.

In energie, bonusurile au fost desfiintate

Companiile din sectorul energetic nu mai acorda prime nici de Paste, nici de Craciun. Acest stimulent a fost desfiintat, in urma cu aproximativ trei ani, cind s-a decis includerea primei de Paste si de Craciun in leafa, ne-a spus directorul Termoelectrica, Ovidiu Popp.

Nici angajatii Transelectrica, nici cei ai Electrica nu primesc prima, managerii celor doua societati precizind ca astfel de drepturi nu mai sint prinse in contractele colective de munca si nici nu au fonduri pentru premierea angajatilor.

Prime confidentiale, in asigurari

In general, mai toate firmele de asigurari isi rasplatesc angajatii cu prime destul de consistente, de peste 100 de euro net. Insa acestea sint confidentiale, pentru ca ele se acorda diferentiat, in functie de rezultatele fiecarui angajat in parte. O alta practica in acest domeniu este participarea salariatilor la profit. Angajatii primesc uneori sub forma de prima de Paste o cota parte din profitul obtinut in anul precedent de compania la care lucreaza.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.