Social 3 Iulie 2008 04:02
Tinerii spun ca la bacalaureat s-au obtinut prea usor note mari, ceea ce nu constituie un filtru real pentru intrarea in universitati

Cele mai multe facultati din tara permit acum admiterea doar pe baza de dosar, adica pe baza notelor obtinute la bacalaureat, adunate cu mediile din liceu la anumite materii. Studentii spun ca in cazul celor care dau examen de admitere se observa diferenta mare dintre media de la examen si cea de la bacalaureat: „De exemplu, o eleva care a luat 9,60 la bacalaureat, la admitere a obtinut doar nota 5“, a explicat miercuri, intr-o conferinta de presa, Gabriel Petrea, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

Astfel, liderul studentilor a cerut Consiliului National al Rectorilor o evaluare mult mai stricta a viitorilor studenti, prin introducerea examenului de admitere la facultate.

„In Bucuresti, se solicita examen de admitere doar la facultatile de Jurnalism, Psihologie, Drept si la Politehnica, astfel ca la numai patru facultati din treisprezece sunt testati candidatii. Pentru celelalte, notele de la Bac par a fi suficiente in momentul de fata. Si inca ceva: finantarea profesorilor se face inca pe numarul de studenti. Astfel, se accepta si studentii care, de fapt, n-au ce cauta in facultate“, sustine presedintele UNSR.

Presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania (CNRR), Ecaterina Andronescu, spune insa ca problema examenelor a fost discutata inca de anul trecut in cadrul Consiliului: „Am incercat sa dam un semnal de alarma Ministerului Educatiei. Trebuie sa gasim o solutie pentru a scadea presiunea pe bacalaureat. Ca rector, am constatat ca notele de la Bac sunt irelevante“, sustine Ecaterina Andronescu, sefa CNRR si rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti. Una dintre solutiile propuse de Andronescu ar fi organizarea unui Bac exigent la cateva discipline, iar anii de liceu sa se reorganizeze, astfel incat ultimii doi ani sa se axeze mai mult pe o specializare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.