Doua mesaje, unul mai dramatic decit altul, au sosit ieri de la rapitorii jurnalistilor romani, unul inainte si unul dupa expirarea ultimatumului de patru zile acordat autoritatilor pentru a retrage trupele din Irak. Primul mesaj nu a ajuns insa la Al Jazeera, ca de obicei, ci la Prima TV. Directorul de stiri al postului, Dan Dumitru, a relatat ca a primit un telefon din Irak si i s-a spus sa fie pregatit pentru a inregistra un mesaj de la colegii rapiti. S-au auzit apoi vocile lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Mesaj pentru Prima TV

Numele meu este Marie-Jeanne Ion si sint jurnalist la Prima TV, in Bucuresti. Acesta este un mesaj inregistrat special pentru postul meu si va rog sa-l difuzati. Este adevarat ca presedintele nostru se afla acum in discutii cu rapitorii, dar autoritatile romane nu sint de acord cu cererile lor. Asa ca va rog pe voi, poporul roman, sa ne ajutati, sa ne salvati vietile. Si va rog faceti demonstratii pentru a pune presiuni asupra oficialilor, ca sa accepte conditiile rapitorilor.

Ma numesc Sorin Miscoci, sint cameraman la Prima TV, in Bucuresti. Va rog, domnule presedinte, rog poporul roman, rog familia mea, va rog, salvati-ne! Faceti ceva sa ne salvati. Rapitorii nostri mi-au spus ca voi fi primul omorit. Rog poporul roman sa faca presiuni asupra autoritatilor, pentru a retrage trupele romane din Irak, ca sa ne salveze.

"Sa nu fim omoriti"

Numele meu este Ovidiu Ohanesian, sint jurnalist al cotidianului 'Romania libera>>, rog poporul roman, rog familia mea si rog guvernul si pe domnul presedinte sa faca ceva, ca sa nu fim omoriti. Vietile noastre sint in miinile voastre.

Tacere la Cotroceni

Presedintia nu a reactionat in nici un fel la acest mesaj. Acum citeva zile, Traian Basescu promisese ca in momentul in care negocierile vor inregistra momente atipice, iesite din derularea standard, va anunta public acest lucru. Tacerea celulei de criza dupa mesajul de ieri ar putea insemna ca acesta era asteptat de autoritati si nu e exclus ca recipientul acestuia, si anume Prima TV, si nu Al Jazeera, cum se intimpla pina acum, sa fi fost indicat tot de la Bucuresti si sa fi fost parte a strategiilor de recunoastere reciproca intre rapitori si autoritati.

A doua caseta, mult mai dramatica

Aseara, la ora 21.00, ora Romaniei, Al Jazeera a difuzat o noua caseta, mult mai dramatica. Marie Jeanne e tot la mijloc si e cea care pare a vorbi, insa Ovidiu si Sorin si-au inversat locurile. Ohanesian e ras in cap si nu mai are nici barba, iar Miscoci este imbracat in portocaliu si poarta pe cap o tichie de aceeasi culoare - amintind de "uniformele" detinutilor de la Guantanamo, unde fortele SUA detin suspectii de terorism. In alte imagini apare si Mohammad Munaf, de asemenea ras si imbracat ca Miscoci, in portocaliu. Portocaliul este culoarea in care multi dintre cei rapiti erau imbracati inaintea executiei. Prin intermediul acestei ultime casete, rapitorii anunta ca al doilea ultimatum expira azi, la ora 16.00, ora Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.