Social 3 Iulie 2008 17:53
“Majorarea salariului minim nu este oportuna in acest moment si ar reprezenta o decizie iresponabila si contraproductiva cu efecte inflationiste", a declarat premierul Tariceanu, ieri, informeaza evz.ro.

Seful Executivului a amintit, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, ca hotararea de guvern de la sfarsitul anului trecut precizeaza clar ca salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie in functie de anumite conditii, respectiv evolutia cresterii economice, a productivitatii muncii si a inflatiei.

Tinta de inflatie, una din cele trei conditii stabilite de comun acord cu sindicatele pentru cresterea salariului minim, de la 1 iulie, si cuprinse in Hotarare de Guvern, in 2007, nu a fost indeplinita, insa. “De aceea marirea venitului minim nu este oportuna”, subliniaza premierul Tariceanu.

Premierul a facut astfel apel catre sindicate pentru a intelege ca politica salariala trebuie corelata cu indicatorii economici. Sindicalistii au inceput dimineata seria de proteste in fata sediilor ministerelor Muncii si Finantelor, anuntand ca vor continua actiunile si in zilele urmatoare, iar daca Guvernului nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, vor organiza un miting de amploare.

Tariceanu a adaugat ca o crestere necontrolata a salariilor ar alimenta si mai mult inflatia si ar putea fi afectata, astfel, intreaga economie, arata NewsIn.

Sindicalistii de la CNSLR Fratia, cei ai CNS "Cartel Alfa" si reprezentantii Blocului National Sindical au hotarat insa, sa declanseze protestele in intreaga tara, incepand cu 1 iulie, dupa esecul negocierilor cu reprezenantii Executivului, pe tema cresterii salariului minim la 540 de lei.

Sindcalistii sustin ca desi, cu o luna in urma, ministrul Muncii declara ca in primul semestru al anului 2008 incasarile la buget au depasit cu 8% previziunile, in prezent acesta justifica refuzul Guvernului de a-si respecta angajamentul prin faptul ca nu sunt fonduri la buget pentru cresterea salariului minim pe economie.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru a motivat decizia de inghetare a salariului minim la 500 de lei in acest an prin faptul ca "exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii".

Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor au convenit, in 11 decembrie 2007, ca din 2008 sa fie un singur salariu minim unic pe economie, in primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei si, daca indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.