Social 1 Iulie 2008 03:58
Melania E. este o victima a traficului de persoane care a suferit abuzuri sexuale de la 11 ani. Acum face parte din distributia operei „Zaida“ de Mozart, montare a lui Peter Sellars care a deschis Festivalul Artelor Lirice din Aix-en-Provence.

Povestea Melaniei E., pe care ea le-a spus-o colegilor cu care lucra la montarea operei „Zaida“ de Wolfgang Amadeus Mozart, un spectacol de Peter Sellars, continua sa faca valuri.

„A fost selectionata odata cu un grup mare de cantareti, de figuranti si de actori pentru a participa la «Zaida». Luau lectii de canto impreuna inca din aprilie, faceau repetitii. Intr-o seara eram invitata pentru a explica ce este sclavia moderna, ce facea asociatia mea, si atunci s-a hotarat sa le spuna povestea vietii ei, chiar daca eu i-am spus sa nu se simta obligata sa faca asta. Insa s-a ridicat in fata mea la repetitii si a inceput sa vorbeasca. Plangea mult, asa ca am luat-o in brate, am intrebat-o daca e sigura ca vrea sa faca asta, dar m-a impins si a continuat“, a povestit pentru Cotidianul Karine Bonjour, directoarea ETZ. Melania E. este libera de doi ani; in 2006, ea a reusit sa fuga din locul in care fusese tinuta inchisa de „tatal ei vitreg“, de fapt un partener ocazional al mamei ei.

Nascuta in regiunea Bacaului, Melania a fost crescuta de bunicii materni si trimisa la orfelinat dupa decesul acestora. Cand mama a venit s-o recupereze de acolo - conditiile erau mizere, uneori fetita se hranea pana si cu iarba -, era insotita de un barbat, Nicolae; acesta a violat-o pentru prima data in martie 1997, tine minte tanara care are acum 23 de ani, citata de „Le Monde“.

A fost transformata in sclava domestica, pusa sa munceasca de dimineata pana seara si „importata“ in Franta, „ca un obiect“, spune ea. Daca refuza sa lucreze, era amenintata cu expulzarea. Melania a reusit sa fuga odata cu alte doua romance, momite de tatal ei vitreg cu promisiunea unor joburi profitabile.

Primul refugiu al tinerei, care era urmarita de „tatal ei vitreg“, a fost furnizat de calugarite: Soeurs de la Charité, din al treilea arondisment al Marsiliei. „N-am mancat niciodata atat de mult. Tot ce puneau pe masa luam. Ma ingrasam pe zi ce trecea“, povesteste Melania experienta primului moment de liniste.

Calugaritele au fost puntea de legatura cu ETZ. ONG franceza a sustinut-o timp de doi ani. „Fara asociatie nu m-as fi dus la tribunal, nu v-as fi vorbit voua astazi, n-as fi ajuns pe scena operei“, le-a declarat Melania colegilor ei din distributia „Zaida“. „Cantatul imi face bine. Inainte voiam sa il practic la biserica, dar tatal meu vitreg nu ma lasa“, adauga tanara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.