"Pentru a corecta tibia, am folosit, in premiera, asa-zisele fixatoare inteligente, care permit implantarea simpla a unor inele si indreptarea tibiei, dupa efectuarea unei sectionari a osului. Inelele si punctele de sectionare a osului au fost stabilite conform unui program computerizat, dupa implantarea in picior a unui fixator extern cu doua inele", a precizat, pentru Newsin, medicul ortoped Gheorghe Burnei.

Pe langa corectarea tibiei, inteventia chirurgicala a vizat si lungirea gambei cu aproximativ patru centimetri. "Copilul avea doar un metru si 10 centimetri, era pitic din cauza faptului ca exista o malformatie a cartilagiului de crestere", a adaugat dr. Burnei.

Costul unei astfel de operatii este de aproximativ 5.000 de euro, dar interventia ar putea ajunge si la 8.000 de euro, in functie de cat de grava este boala, cunoscuta in termeni medicali drept maladia Blount. Cu ajutorul programului computerizat, care stabileste pasii interventiei chirugicale, se pot corecta toate deficientele, fara a mai fi necesare revizii, redresari sau alte interventii.

Copilul de 12 ani va ramane internat in spital pe o perioada nedeterminata, iar recuperarea va dura aproximativ opt luni.