Social 1 Iulie 2008 10:05
Cel mai scump ziar din lume, „Zimbrulu si Vulturulu”, in valoare de 830.000 euro, piesa de rezistenta a editiei din acest an a Expozitiei Mondiale Filatelice, este favorit pentru castigarea premiului special EFIRO 2008.
Zimbrulu si Vulturulu a aparut pentru prima data in luna noiembrie a anului 1858, fiind tiparit la Iasi, unde era editat in regim de cotidian. La acea vreme, expedierea prin posta a unui exemplar de ziar costa 5 parale, insa o intamplare aparent banala a facut ca unul dintre exemplarele sale sa devina cel mai valoros ziar din lume si cea mai pretioasa piesa filatelica romaneasca.

Celebrul exemplar a fost expediat la data de 11 noiembrie 1858 si, din coincidenta, s-a nimerit sa fie primul dintr-un teanc de ziare cu destinatia Galati. Pentru ca pachetul cantarea foarte mult, pe respectivul exemplar s-au aplicat opt marci postale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hartie azurata, obliterate cu stampila rotunda „IASSY MOLDOVA”. Este cea mai celebra francatura composa, deoarece este formata din cinci marci in staif plus o pereche si un exemplar izolat. Capul de Bour de 5 parale era un timbru destinat exclusiv expedierii ziarelor prin posta.

Dupa ce a ajuns la Galati, exemplarul francat cu cele opt marci postale Cap de Bour a fost vandut unui librar, colectionar de timbre, dar, dupa aceea, urmele proprietarilor sai s-au pierdut. Ziarul a revenit in atentia filatelistilor abia in 1969, cand proprietarul sau din acel moment l-a expus pentru prima data in cadrul unei expozitii mondiale organizate la Sofia, ocazie cu care a si castigat Marele Premiu.

Pana in luna decembrie 2006, ziarul s-a aflat ani buni in colectia Tomasini, fiind depus intr-o banca din Elvetia, alaturi de mai multe marci postale romanesti de mare valoare pentru patrimoniul nostru. In urma unei licitatii organizate de Casa Feldman, la Geneva, pe 3 decembrie 2006, avand un pret de pornire de 500.000 de euro, Zimbrulu si Vulturulu a ajuns in posesia lui Joseph Hackmey, un colectionar din Londra, in schimbul sumei de 700.000 de euro. Avand in vedere taxele si comisioanele aferente, pretul final a ajuns la 830.000 de euro, facand din Zimbrulu si Vulturulu cel mai scump ziar din lume. Vestea buna este ca, anul acesta, ziarul se va intoarce in Romania, pentru a fi expus in cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008.

„Prezenta unor piese de o asemenea valoare in cadrul expozitiei de anul acesta, precum ziarul romanesc Zimbrulu si Vulturulu, primele marci postale romanesti Cap de Bour, Penny Black, primul timbru din lume, sau piesele din colectia Majestatii Sale Elisabeta a II-a, Regina Marii Britanii, ne onoreaza si dovedesc importanta si ampoarea EFIRO 2008”, sustine Gabriel Mateescu, Presedintele Comitetului de Organizare a EFIRO 2008.

Anul acesta, ziarul s-a intors in Romania, dupa 150 de ani, pentru a fi expus in cadrul expozitiei EFIRO 2008.


Despre autor:

YourMoney

Citeste articolul integral in YourMoney

Sursa: YourMoney


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.