Social 28 Iunie 2008 02:37
Cateva sute de tineri de la facultatile de teologie din tara s-au trezit peste noapte ca nu isi mai pot sustine examenele de licenta. In acest caz se afla absolventii facultatilor de teologie greco-catolica si ai cultelor neoprotestante

Interesant e faptul ca studentii de la facultatile de teologie ortodoxa fusesera informati despre aceasta varianta.
S-a ajuns la aceasta situatie la solicitarea Patriarhiei Romane. Guvernul a raspuns solicitarii printr-o Ordonanta de Urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 24 iunie, cu cateva zile inainte de sustinerea examenelor de licenta.

Potrivit ordonantei, studentii care au urmat cursurile Facultatilor de Teologie, in sistemul Bologna, adica trei ani, sunt obligati sa mai urmeze un al patrulea an pentru a putea primi diploma de licenta in teologie. Motivul: in trei ani, studentii nu adunasera suficiente credite.

„E o problema ca legea se aplica retroactiv“
La Cluj, la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, sunt 30 de tineri care urmau sa sustina, luni, examenul de licenta. Andrei Hrisman a aflat abia ieri ca nu mai poate sa se prezinte la examenul de licenta.

„Ne-au anuntat de la facultate ca s-a primit de la minister un fax si ca nu mai putem sa dam licenta si sa ne ducem la secretariat sa ne luam lucrarile. Pe 25 iunie, cand am depus lucrarea de diploma, nu stia nimeni nimic“, spune tanarul.

Decizia a fost luata pentru ca, in sistemul Bologna, cu trei ani de studiu, studentii nu obtineau suficiente credite. „Noi am adunat 180 de credite si trebuia sa avem 240. Nu stim inca ce va fi cu al patrulea an de studiu. Va trebui sa-l platim noi sau va fi bugetat? Eu, de exemplu, am fost in acesti trei ani la locurile bugetate. O alta problema este ca aceasta lege se aplica retroactiv“, a mai observat Andrei Hrisman.

Andrei se pregatise timp de doi ani pentru licenta pe care stia ca o va sustine luni. Castigase chiar si o bursa acordata de Universitatea „Babes- Bolyai“. „Am castigat un proiect de 4.500 de lei finantat de UBB ca sa pot sa fac o lucrare de licenta care se refera la problema avortului, eutanasie, poluare si consumism“, a mai spus Andrei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.