Desfasurat sub sloganul "Filme Grele", festivalul de film de la Bucuresti atrage atentia cinefililor asupra realizarilor regizorilor din bazinul Marea Neagra prin programul competitional "CineMareaNeagra", unde cele mai bune filme vor fi premiate pentru sectiunile "Cel mai bun film"(trofeu si 5000 de euro), "Cea mai buna regie" (trofeu si 3000 de euro), "Cea mai buna imagine" (trofeu si 1000 de euro) si "Cel mai bun debut-primul sau al doilea film" (trofeu si 1000 de euro).

Filmele prezente in cadrul competitiei "CineMareaNeagra" sunt in numar de sase si in mod interesant, competitia "CineMareaNeagra" din acest an are o legatura foarte stransa cu programul de scurt-metraje si documentare prezente in cadrul aceluiasi festival, deoarece elementele povestirilor profund prezentate si se poate accepta ca intregul context conturat este adevarat, informeaza un comunicat al organizatorilor.

"Frica de Dumnezeu"
(debut), productie Turcia-Germania, 2006, este o drama filosofica, un cvasi-documentar, un film care pune pe tapet relatia omului cu Dumnezeu si coincide cu reexaminarea notiunii de credinta si Islam in societatea de azi din Turcia, printr-o poveste cu o intriga puternica si captivanta. Pentru ca un astfel de film indraznet sa poata fi realizat a fost nevoie de sprijinul lui Fatih Akin. Acesta este unul dinte producatorii filmului ceea ce a atras si implicarea puternicei case de productie germane The Match Factory . Filmul are si un distribuitor roman si din toamna va putea fi vazut si pe marile ecrane.

"Investigatia"
(2006, Bulgaria-Olanda-Germania), prezinta povestea unei investigatii in urma unei crime iar tema principala este disperarea provocata de singuratate si felul in care fiecare o surmonteaza: "parti dintr-un cadavru au fost gasite si un suspect, fratele victimei, a fost retinut. Acesta respinge acuzatiile aduse si nu exista nicio dovada directa pentru a-i sustine vinovatia, iar ancheta se impotmoleste. Numai ca un nou procuror este numit, care reia toata investigatia. Ziua interogheaza familia victimei, prietenii si colegii celor doi frati, iar noaptea suspectul. Noul procuror, o femeie a ales o viata singuratica si incearca sa isi ocupe cat mai mult timp cu munca", informeaza comunicatul organizatorilor.

"La rau" (debut), productie 2007, Ucraina, este o poveste emotionanta despre o zi din viata unei mame si a fiicei sale. Au ajuns deja la o etapa in viata lor cand diferenta de varsta dintre ele devine aproape invizibila. Viata lor este presarata de altercatii domestice care insa nu pot ascunde insa nici dragostea de mama si nici afectiunea de fiica. Intr-o zi insa primesc vizita unui tanar care o inspira aparent nechibzuit pe mama sa faca o plimbare de-a lungul raului. Poate ultima din viata ei.

"Nimic personal" (2007, Rusia), spune povestea lui Zimin, un detectiv particular platit sa tina un apartament sub supraveghe video, care, dupa ce instaleaza cu succes microfoanele si camera de luat vederi, isi incepe observatia. Tintele sale sunt doua tinere: Irina, farmacista si o tanara blonda. Treptat, incepe sa afle din ce in ce mai multe despre problemele lor. La un moment dat Zimin realizeaza ca viata celor pe care le spioneaza reflecta ca o oglinda stramba propria lui viata care pana atunci i se paruse lipsita de griji.

"Refugiatul" (2008, Turcia), descrie intamplarile dintr-un sat din sud-estul Turciei, unde escaladarea violentelor interetnice si politice ii obliga pe localnici sa se ralieze in tabere rivale. Un barbat cu multa influenta, liderul local este tot mai vulnerabil in incercarile sale de a-si pastra statutul. El este insa hotarat sa duca mai departe o viata in deplina armonie si nepartizana asa cum predecesorii sai au trait acolo timp de secole. Un film inspirat din fapte real.

"Opriti revolutia" (debut), productie 2006, Ucraina, rescrie tragedia de la Cernobal care a afectat multa lume, printre care se regaseste si fizicianul Nestor Ivanovych Hreem. Barbatul, care nu a facut niciodata compromisuri, se afla acum in inchisoare si ii spune unui anchetator povestea lui. Regizorul ne arata o Ucraina care zace inca in cenusa raspindita de norul toxic de la Cernobal si mahmura dupa increbila Revolutie Portocalie. Sunt prea putini oameni care n-ar trada ziua de maine cand maine se instaleaza deja. Nestor este unu dintre acesti oameni. In celula lui, ii spune anchetatorului ca ii pare rau cu si-a ucis propriul frate.