"Persoanele bolnave de SIDA au aceleasi drepturi sociale si familiale ca toti cetatenii, iar decizia de a face un copil le apartine in totalitate. Prin campaniile pe care le promovam si prin centrele de consiliere pe care le deschidem, intentionam sa educam si sa informam populatia cu privire la riscurile la care sunt supusi copii nascuti din parinti cu HIV. Procesul acesta de informare isi va vedea insa primele efecte de-abia dupa anul 2010", a declarat dr. Mariana Mardarescu, cu ocazia deschiderii noului centru de informare si consiliere HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Boli Tropicale "Dr. Victor Babes".

La noul centru pot primi consiliere atat persoane bolnave de SIDA, cat si cele sanatoase. Acestea pot afla care sunt drepturile pacientilor diagnosticati cu HIV/SIDA si pot solicita tratament gratuit, in cadrul programului national adresat persoanelor cu HIV, initiat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP).

In Romania, aproximativ 8.000 de persoane sunt diagnosticate cu HIV/SIDA si urmeaza un tratament. Rata de supravietuire a bolnavilor este de aproximativ 77 de luni din momentul diagnosticarii. Numarul cazurilor noi de imbolnaviri, pe an, a scazut de la 750, in 1997, la 59, in 2007.