„Daca familia si fetita considera ca avortul este cea mai buna solutie, ar trebui sa li se spuna ca exista si posibilitatea de a-l face in alta tara. Impreuna cu alte mame care traiesc in SUA, o putem ajuta financiar pe fetita sa faca aceasta interventie. Este vorba despre un copil, despre o sarcina, despre un viol! Unde sunt drepturile copilului din Romania?!“, se revolta Roxana, o cititoare din Marea Britanie.

Olandezele pot face avort daca sunt stresate
Majoritatea tarilor europene au legi mult mai permisive decat cea existenta in tara noastra, mai ales cand este vorba despre o sarcina rezultata dintr-un viol, la un copil. In Austria, Cipru, Portugalia, Suedia, Finlanda, avortul este permis pana in luna a sasea de sarcina, in situatii exceptionale, cum ar fi cele care pun in pericol viata mamei, a fatului ori in caz de incest sau viol.

Mai exact, in Austria, intreruperea de sarcina, este permisa dupa saptamana a 12-a de sarcina daca exista un pericol ce poate afecta sanatatea fizica si mintala a femeii, daca exista riscul sa se nasca un copil cu defecte grave fizice si mintale sau daca mama are sub 14 ani.

In Suedia, limita pana la care poate fi facut un chiuretaj este de 18 saptamani, dar este nevoie de permisiunea unui for special, numit Colegiul National pentru Sanatate si Asistenta Sociala. In Letonia, avortul poate fi facut si dupa trei luni, daca sarcina este provenita dintr-un viol sau daca in familie exista copii cu malformatii. In Olanda, femeile pot avorta pana in saptamana a 24-a de sarcina, daca afirma ca sunt in stare de stres, iar in Belgia, pe aceleasi motive, se poate face intrerupere de sarcina pana la 12 saptamani.

Medicii romani risca inchisoare pana la 3 ani
In Romania, potrivit Codului Penal, medicul risca sa faca inchisoare daca face o intrerupere de sarcina dupa 14 saptamani. „Daca varsta sarcinii a depasit 14 saptamani, intreruperea de sarcina se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani“, se arata in Codul Penal. In legislatie nu este prevazut nimic despre ce trebuie facut in cazul in care o sarcina provine dintr-un incest sau viol.