"Ritratto d’Uomo" (1475) este o lucrare care tradeaza interesul deosebit al pictorului pentru caracterul individual al personajelor si lucrurilor. Analiza obiectiva si incisiva a formelor si culorile tari si luminoase confera o nota distinctiva portretului.

Lucrarea "Ritratto d’Uomo", realizata de pictorul Antonello da Messina in 1475, va fi adusa in Romania pentru prima data la Muzeul National de Arta in perioada 26 iunie - 27 iulie.

Antonello da Messina (1430-1479) este un pictor sicilian renascentist, fiind printre primii artisti italieni care a folosit tehnica picturii in ulei. Talentul sau si-a lasat amprenta peste scoala venetiana, care il celebreaza pentru simtul sau mistic al spatiului, folosirea senzuala a culorii si realismul provenit din lumini puternice si detalii.

Figurile pictate de Messina sunt, in majoritatea cazurilor, marcate de o lumina puternica prin care sunt scoase in evidenta trasaturile si detaliile vestimentare. Dintre lucrarile sale amintim "Portretul unui tanar" sau "Sfantul Jerome la Studii", iar acesta din urma releva capacitatea artistului de a picta constructii arhitecturale complexe.