Social 24 Iunie 2008 14:38
900 de persoane refugiate se mai afla, la ora actuala, pe teritoriul Romaniei, a declarat, luni, directorul Directiei Azil si Integrare din cadrul Oficiului Roman pentru Imigrari, Catalin Necula, in cadrul unei conferinte de presa, pe tema "Ziua Mondiala a Refugiatilor".
Potrivit lui Necula, exista o hotarare de guvern, aflata, deocamdata, in faza de proiect, prin care se propune relocarea, in Romania, a 120 de persoane.

"Relocarea" presupune instalarea refugiatilor in zone sigure, nu neaparat in tarile in care au cerut azil initial. Pe langa acestea, dupa 1990, in baza Conventiei de la Geneva (1991), in Romania au fost primiti 40 de refugiati din Kosovo, peste 4000 din Iugoslavia si mai mult de 400 din Kurdistan, conform unor date prezentate de directorul "Azil si Integrare".

Pe de alta parte, noua reglementare legislativa privind politica de azil in Romania, si anume Legea 122/2006, a eliminat diferentele dintre persoanele cu statut de refugiat si persoanele care se bucura de protectie in baza altor conventii internationale.

In legislatia nationala, au fost incluse aspecte legate de unificarea familiei si au fost create 5 centre regionale (Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare - judetul Maramures si Timisoara) de acordare a asistentei refugiatilor din Romania.

Catalin Necula a subliniat distinctia dintre persoanele care aleg sa-si paraseasca tara - pentru a avea o viata mai buna - si cele fortate sa-si lase tara de origine - pentru ca viata le-a fost pusa in pericol-, deoarece, acestia din urma beneficiaza, din punct de vedere economic si social, de drepturile pe care le au cetatenii tarii in care primesc azil.

Mircea Radu, sef al Serviciului de Integrare Sociala din cadrul ORI, a precizat, in cadrul conferintei cu tema "Ziua Internationala a Refugiatilor", ca solicitantii de azil beneficiaza in Romania de cazare, asistenta medicala, asistenta materiala pentru intretinere.

De asemenea, refugiatii sunt asistati de organisme ale statului roman pentru a-si gasi un loc de munca si pentru a invata limba romana.

Mircea Radu a subliniat importanta informarii populatiei cu privire la problemele refugiatilor, deoarece integrarea este un proces dinamic, iar modul in care refugiatii sunt perceputi de romani faciliteaza procesul de integrare.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a decis ca in data de 20 iunie sa se sarbatoreasca Ziua Internationala a Refugiatilor.

Conferinta organizata, luni, la sediul cultural al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cu sprijinul Oficiului Roman pentru Integrari si Biroul de Informare in Romania al Parlamentului European, are drept obiectiv abordarea problematicii refugiatului si familiarizarea populatiei cu problemele refugiatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.