Social 24 Iunie 2008 14:28
Soiul romanesc de vin Cadarca urmeaza sa fie promovat ca soi tipic pentru Euroregiunea Dunare - Cris - Mures - Tisa (DKMT), formata din judete din Romania, Ungaria si o provincie din Serbia, a decis grupul de lucru constituit din reprezentanti ai judetelor din euroregiune.
Grupul de lucru "Vinul Cadarca" al Euroregiunii Dunare - Cris - Mures - Tisa s-a reunit, la sfarsitul saptamanii trecute, in localitatea aradeana Minis, la sediul unui producator de vinuri, pentru a discuta strategia de promovare a acestui vin, transmite corespondentul NewsIn.

"Scopul infiintarii acestui grup de lucru este de a promova soiul Cadarca drept soi tipic pentru acest areal si de a-l impune pe piata vinului ca brand al Euroregiunii si ca vin reprezentativ al acesteia, datorita unicitatii sale in lume. Punctul principal al reuniunii l-a constituit strategia pe termen mediu in abordarea acestei probleme“, a declarat, luni, Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Conform strategiei adoptata de grupul de lucru, urmeaza sa fie creat un registru al producatorilor si suprafetelor cultivate cu soiul Cadarca si crearea unei baze de date care sa poata fi prezentata in anul 2009, cand va avea loc Concursul Cadarca de la Kiskorors (Ungaria). De asemenea, strategia prevede protejarea denumirii de origine a soiului Cadarca, cu dorinta de a crea reguli drastice pentru pastrarea denumirii de origine controlata, dar si stabilirea unui standard si unor tipuri de vin Cadarca.

In cadrul intalnirii, s-a discutat si despre includerea in strategie a cursurilor specializate pentru producatorii de Cadarca, initierea unui Drum al Vinului Cadarca in Euroregiunea DKMT, iar programul manifestarilor unde acest vin sa fie prezent cuprinde, intre altele, organizarea de degustari la Bucuresti, Budapesta, Belgrad, dar si la Bruxelles. Totodata, s-a discutat si despre posibilitatea atragerii de fonduri europene, prin proiecte. „Concluzia a fost ca acest vin merita actiuni puternice de lobby, pentru a sensibiliza organismele competente si factorii de decizie cu privire la valoarea acestui vin unic“, a declarat Geza Balla, proprietarul SC Wine Princess, organizatorul intalnirii grupului de lucru. Anul trecut, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat castigator, la Festivalul Vinului de la Arad, vinul din soiul Cadarca, pe care producatorii l-au catalogat ca fiind unul afrodisiac.

Cadarca este un vin traditional romanesc, originar din podogoriile Minis-Maderat, din judetul Arad, unde a fost preparat pentru prima data in 1744. Este produs in vestul tarii, in Crisana si Maramures, dar si in podgoriile Recas din judetul Timis. Cadarca este numita din timpuri stravechi „sange de taur“, denumire pe pe care localnicii o pastreaza si in prezent, definindu-i prin aceasta culoarea rosie-rubinie, personalitatea si puterea.

Euroregiunea DKMT este formata din judete din Romania, Ungaria si provincia autonoma Voivodina din Serbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.