Urmasii cuplului dictatorial se judeca pe rind cu statul roman

Valentin Ceausescu, fiul sotilor Ceausescu, solicita daune morale din partea statului roman ca urmare a faptului ca a fost arestat in decembrie 1989. El a depus, in ultimii ani, mai multe memorii prin care a contestat arestarea sa, alaturi de fratii sai Nicu si Zoe Ceausescu, sub acuzatia de subminare a economiei nationale. Ieri, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au aminat, din lipsa de procedura, analizarea dosarului deschis in acest caz.
In decembrie 1989, cei trei copii ai lui Nicolae si Elena Ceausescu au fost arestati sub acuzatia de subminare a economiei nationale si le-au fost confiscate mai multe bunuri. Sase ani mai tirziu, Parchetul General a dispus scoaterea celor trei de sub urmarire penala, fiind revocata si masura sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor acestora. In baza acestei decizii, Valentin Ceausescu a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i restituie tablouri, portelanuri si alte obiecte de arta, evaluate la aproximativ doua miliarde de lei. In paralel a inceput demersurile in vederea obtinerii de daune morale pentru perioada cit a fost arestat. Nu a facut-o insa sub forma unei actiuni in instanta, alegind varianta trimiterii unor memorii catre Parchetul General si presedintie.

In prezent, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 mai au pe rol un dosar in care Zoe Ceausescu solicita deshumarea ramasitelor cuplului Ceausescu si efectuarea unor expertize medico-legale cu privire la identitatea acestora. Procesul, in care figureaza ca parte si Ministerul Apararii Nationale, a fost deschis pentru ca administratia Cimitirului Ghencea Civil a refuzat sa-i cedeze fiicei sotilor Ceausescu locul de veci in care se presupune ca parintii sai au fost ingropati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.