Sergentul Narcis Sonei, decedat duminica in Afganistan in urma trecerii unui vehicul blindat peste un dispozitiv exploziv, a fost avansat post-mortem, ieri, la gradul de sublocotenent si propus pentru a fi decorat de presedintele Romaniei.

O tresa si o decoratie nu vor putea diminua cu nimic imensa tristete care a cuprins familia militarului cu nume de floare mort in Duminica Floriilor. "Asteptam sa primim un telefon de la el, pentru ca erau Floriile, si promisese ca o sa ne sune sa ne spuna ce face. Fratele lui ii trimisese un mesaj de felicitare prin e-mail, dar probabil ca nu l-a mai primit. Ultima oara am vorbit cu el acum doua saptamini", a povestit printre lacrimi Maria Sonei, mama sergentului.

Tatal acestuia, Victor Sonei, militar de cariera, si-a sfatuit fiul, dar fara succes, sa nu plece in Afganistan. Familia Sonei locuieste in municipiul Tecuci. Narcis s-a nascut la 31 ianuarie 1979, era necasatorit, a absolvit Scoala de Aplicatie pentru Transmisiuni Sibiu si se angajase la un batalion de parasutisti din Buzau. In decembrie 2004 a plecat in Afganistan ca operator transmisiuni impreuna cu Batalionul 300 Infanterie din Galati si mai avea trei luni de misiune. Corpul sau va fi repatriat in trei-patru zile si va fi inmormintat la Tecuci.

Ultima misiune

De pe urma exploziei a avut de suferit si sergentul focsanean Gabriel Hanganu, de 24 de ani, cercetas, angajat al unei subdivizii de genisti apartinind Brigazii Mecanizate 282 Focsani. Hanganu este stabilizat medical, dar a suferit arsuri de gradul trei, fiind transportat la un spital militar american din Germania. Sergentul Adrian Dogaru, din Maracineni - Buzau, tatal unei fetite de 6 ani, operator transmisiuni pe vehiculul blindat, a scapat cel mai ieftin. A fost doar ranit usor la o mina si a parasit spitalul din Kandahar dupa numai doua ore. Sergentii Hanganu si Dogaru au fost propusi pentru decorare, iar ceilalti membri ai echipajului transportorului blindat au fost citati prin ordin de zi al Statului Major General.

Duminica in jurul orei 15.00, la aproximativ 60 de kilometri de Kandahar, primul transportor amfibiu blindat dintr-o coloana de cinci autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv. Deflagratia a produs un incendiu care a dus la explozia unor elemente de munitie din interior. Atentatul a fost revendicat de rebelii talibani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.