Social 21 Iunie 2008 03:58
Trei copii de etnie rroma care se ocupau cu colectarea fierului vechi sunt autorii incendiului de la Biserica Evanghelica din Bistrita, iar pentru ca sunt minori ei nu au fost nici arestati, nici retinuti, fiind doar supravegheati de politisti

Comisarul-sef Sidor Bodescu, seful Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca cei trei copii, care au varste cuprinse intre 12 si 15 ani, sunt vinovati de distrugere din culpa. Potrivit acestuia, dat fiind ca sunt minori raspunderea va fi a parintilor.

Conform sursei citate, copilul care a pus focul are 13 ani, cel care a fost impreuna cu el are15 ani, iar cel care a stat de paza are 12 ani. Toti locuiesc in Bistrita, au parinti si li se cunoaste domiciliul.

"In seara zilei de joi, in urma unor informatii, am stabilit un cerc de suspecti. E vorba de trei minori care au fost autori sau implicati in incendierea acestei biserici. Incendiul a fost provocat printr-o neglijenta a unor factori pe care noi o sa-i stabilim. Cercetarile le facem sub aspectul infractiunii de distrugere din culpa, fapta fiind calificata de valoarea prejudiciului", a declarat Sidor Bodescu.

Comisarul a explicat ca in seara incendiului acesti copii au fost in incinta bisericii sa stranga deseuri de cupru si plumb.

"Au fost si cu o zi inainte, nu s-a intamplat nimic. In seara aceea, au patruns in incinta, au stabilit anumite locuri de unde ar putea sustraga asemenea materiale si au renuntat, din motive cunoscute numai de ei. Unul a stat de paza in exteriorul gardului, doi au intrat dupa gard, iar unul, in joaca, a aprins o bricheta si a dat foc unui material plastic care acoperea un asezamant al altor copii ai strazii. Acolo erau haine, plapumi, paturi, probabil cineva locuia acolo fara drept. La un moment dat, focul a scapat de sub control. Ei au incercat sa-l stinga si nu au reusit. Ei declara ca a aparut cineva de la Politia Comunitara, o doamna, s-au speriat si au fugit. Cert este ca, in acest moment, aceasta este pozitia noastra din urma anchetei. E o culpa fara prevedere deocamdata, dar aportul la aceasta culpa il vom stabili dupa aceea", a spus Bodescu.

Potrivit sursei citate, copiii au fost identificati pe baza declaratiilor unui martor. Politistii nu au audiat inca reprezentantul Politiei Comunitare pentru ca acesta sa confirme cele afirmate de copii.

"Exista in Codul Civil o prevedere: raspunderea parintelui pentru fapta copilului, dar ramane de vazut. Sunt mai multe neglijente care au concurat si noi o sa stabilim culpa care are mai multe forme. Chiar si la un accident rutier, unul e vinovat 20 la suta, altul 80 la suta. Din punct de vedere penal nu se va intampla nimic. Autorul nu poate fi tras la raspundere, penal, avand sub 14 ani. Noi vom lua masuri de supraveghere prin Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului care e compententa in cauza, dar nu putem sa-i atragem o raspundere copilului", a spus Sidor Bodescu.

Cei trei copii erau cunoscuti de Politie, dar oamenii legii nu au mai avut probleme cu ei.
"Nu ma pot gandi ca acel copil a prevazut rezultatul faptei sale. El s-a jucat, dar aici noi trebuie sa vedem fiecare grad al culpei", a declarat Bodescu.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.