Social 19 Iunie 2008 14:51
Peste 17.000 de elevi si studenti cu o situatie materiala precara, dar cu rezultate scolare foarte bune au aplicat pentru bursele Fundatiei Dinu Patriciu, 5.500 dintre acestia urmand sa primeasca, dupa jurizarea dosarelor, intre 200 si 300 de lei pe luna, dintr-un buget de peste 10 milioane de lei, informeaza NewsIn.

Cei 17.000 de tineri au trimis dosare eligibile dintr-un numar total de 21.000 de aplicanti. Jumatate dintre studentii eligibili si doua treimi dintre liceenii cu note mari si venituri mici nu vor putea obtine bursele, respectiv vor fi acordate 5.000 burse a cate 200 lei pe luna pentru elevi de liceu si 500 de burse a cate 300 lei pe luna pentru studentilor, pe parcursul unui an scolar. Daca se mentin la acelasi nivel de invatatura in toti anii de studii, elevii si studentii selectati vor primi burse pana la finalizarea studiilor.

Potrivit centralizarii datele celor care s-au inscris pentru aceste burse, candidatul tipic pare a fi o fata din mediu rural, in primul an de liceu, cu medii peste 9 si venituri mai mici de 200 lei pe luna.
Cei mai multi aplicanti sunt in primul an de studiu, fie ca urmeaza liceul sau o facultate.

Fetele reprezinta o majoritate covarsitoare a candidatilor, aproximativ 75 la suta, si au si rezultate mai bune la invatatura decat restul candidatilor la burse.

Venitul mediu in rural, de unde provine majoritatea candidatilor, este de 163 lei pe luna, in timp ce media veniturilor pentru cei din urban este de 219 lei pe luna.

Cei mai multi candidati au fost din judetele Harghita, Suceava si Arges.

Aproximatix 2.800 de candidati provin din familii cu niciun fel de venituri sau cu venituri mai mici de 50 de lei pe luna pe membru de familie. Dintre candidatii eligibili, mai precis cei care au o situatie foarte buna la invatatura, 1.600 sunt orfani.

Judetele de unde provin cei mai saraci candidati au fost Suceava, Bistrita-Nasaud, Botosani si Tulcea.
In ciuda veniturilor mici, 212 candidati au nota 10 pe linie, iar 698 dintre ei au peste 9,90.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.