Solurile Capitalei au un continut foarte mare de plumb, potrivit Raportului pe 2008 privind starea factorilor de mediu in Regiunea Bucuresti-Ilfov realizat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bucuresti.

In Piata Rosetti, Piata Nicolae Grigorescu, Piata Sudului, Soseaua Kiseleff, zone cu o circulatie auto intensa, concentratia de plumb in primii cinci centimetri ai solului depaseste de pana la 3,6 ori valoarea limitei maxim admisibile a acestui element in sol (100 parti per milion), valori mari inregistrandu-se si la adancimi de peste zece centimetri. Si solurile dispuse de-a lungul arterelor de circulatie contin cantitati de plumb mobil ale caror valori o depasesc de pana la 12 ori pe cea a limitei maxim admisibile.

Potrivit raportului, solurile Capitalei au fost puternic modificate, tipurile naturale intalnindu-se doar pe suprafete restranse, precum zona forestiera nordica si zona agricola nord-vestica. Suprafetele critice sub aspectul degradarii de terenuri se ridica la 180,84 hectare, primul loc din acest punct de vedere fiind ocupat de sectorul 1, urmat de sectoarele 5 si 6. Repartitia pe sectoare este urmatoarea: sectorul 1 - 75 hectare, sectorul 2 - 27,2 hectare, sectorul 3 - 3,5 hectare, sectorul 4 - 10,14 hectare, sectorul 5 - 35 hectare si sectorul 6 - 30 hectare. La polul opus se situeaza solurile din parcuri, care au evoluat in regim natural, continuturile de plumb situandu-se intre limitele normale.

De anul acesta, cei care vor dori sa cumpere un teren vor putea consulta o baza de date care le va spune daca terenul este contaminat sau nu. Totodata, orice teren pus in vanzare va trebui sa aiba “analizele la zi”, conform Directivei UE cu privire la sol. Potrivit directivei, “proprietarul terenului va trebui sa prezinte un istoric al sitului si rezultatele analizei chimice a solului”, realizate intr-un laborator autorizat.