Lansarea albumului "Kastello. Palate ale romilor din Romania" va fi urmata de vernisajul unei expozitii care va cuprinde o parte din fotografiile din album.

Printre invitatii prezenti la lansarea volumului fotografic vor fi: Vintila Mihaiescu - antropolog, Vasile Ionescu - publicist, Dorin Stefan - arhitect si Florin Botonogu- sociolog.

Albumul "Kastello. Palate ale romilor din Romania" este lansat de editura Igloo Media si face parte din colectia igloopatrimoniu, o serie prin care editura isi propune sa aduca in atentia publicului expresii arhitecturale specific autohtone care apartin fie patrimoniului national, fie patrimoniului industrial sau formelor de manifestare ale unor comunitati minoritare, marginale.

"Scopul acestui album fotografic este acela de a aduce lumina asupra unui subiect destul de delicat, este o lucrare destinata tuturor celor interesati si nu neaparat specialistilor, desi analiza acestui fenomen numit arhitectura roma este cat se poate de serioasa", a declarat pentru Newsin, coordonatorul albumului, Bruma Andresoiu.

"Kastello" documenteaza fotografic realitatile surprinse in teren, care sunt comentate de catre personalitati din domenii diverse: antropologie, sociologie, psihologie si, nu in ultimul rand, arhitectura.
Imaginile incearca sa surprinda elementele caracteristice stilului, la interior si la exterior si sa evidentieze detaliile de ornamentatie, fatadele monumentale si finisajele. Intentia volumului nu este aceea de a emite verdicte si judecati de valoare, ci de a semnala aparitia semnelor construite ale unei culturi marginale.

"Kastello. Palate ale rromilor din Romania" este o prima incercare de depistare a elementelor arhitecturale rome si un semn de intrebare referitor la considerarea acestei manifestari drept un stil.