Social 18 Iunie 2008 14:21
Aproape 50.000 de jucarii au fost oprite, temporar, de la comercializare in urma unor controale efectuate in luna mai de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Principala abatere constatata de inspectorii ANPC a fost informarea insuficienta a consumatorilor prin intermediul etichetei. "Inspectorii ANPC au cautat in magazine si piete acele jucarii care sunt de natura sa afecteze siguranta celor mici, acordand in acelasi timp atentie etichetarii corespunzatoare a tuturor jucariilor comercializate", explica reprezentantii ANPC.

Astfel, la 325 de operatori economici, s-au constatat abateri in ceea ce priveste indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialel pericole pentru 27.150 jucarii. Papusile marca Bratz, Movie Dancers si Zapt Creation, comercializate in Brasov, nu aveau avertismente privind varsta utilizatorilor, traduse in limba romana. De asemenea, la sapte comercianti au fost descoperite nereguli privind documentatia pentru 2.428 de jucarii. In judetul Ilfov, spre exemplu, un importator a scos la vanzare masti Spiderman, diverse jucarii din plastic si pusti din plastic, importate din China, fara sa fie insotite de certificatul de examinare emis de un organism notificat sau de rapoarte de incercari.Inspectorii ANPC au mai descoperit doi operatori economici care vindeau jucarii considerate periculoase, 134 dintre acestea fiind retinute definitiv de la comercializare.

Alte abateri constatate in urma verificarilor in magazinele specializate in vanzarea jucariilor, dar si in supermarketuri si piete, sunt neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, precum si nerespectarea orarului de functionare, neafisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil. In urma controlului au fost verificati 644 operatori economici si o cantitate de 304.346 jucarii, in valoare de 1,994 milioane lei.Controlul a evidentiat deficiente care au fost sanctionate cu 560 amenzi contraventionale, in valoare de 1,063 milioane lei, dispunandu-se oprirea temporara de la comercializare pentru 49.032 jucarii si oprirea definitiva pentru 134 jucarii, considerate periculoase. Conducerea ANPC recomanda consumatorilor sa citeasca cu atentie eticheta jucariilor pe care doresc sa le cumpere, sa evite jucariile cu proiectile sau pe cele foarte zgomotoase si sa se asigure ca jucariile nu au parti ascutite sau detasabile usor de inghitit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.