In urma operatiunii, coordonate de procurorul Massimiliano Carducci, la care au participat aproximativ 200 de persoane, sustinute de elicoptere, au fost confiscate sume importante de bani provenind din activitati ilicite.

Autoritatile italiene emisesera 31 de mandate de arestare, dar noua suspecti nu au putut fi identificati si sunt cautati in continuare.

In timpul campaniei electorale, dreapta italiana a exploatat incidente pentru care au fost invinovatiti romani si a avut un discurs axat pe securitate. Liga Nordului, aliata a premierului Silvio Berlusconi, a asociat constant criminalitatea cu imigratia clandestina.

Noul guvern de la Roma a aprobat recent un "plan de securitate" ce prevede pentru straini obligatia unui venit legal si a unei locuinte decente, in caz contrar fiind repatriati in tara de origine, o dispozitie ce ii vizeaza in primul rand pe nomazi.

Mai multe tabere de romi au fost incendiate la mijlocul lunii mai la periferia orasului Napoli, iar locuitorii lor au fost nevoiti sa-si paraseasca in graba baracile, sub protectia politiei, pentru a fi feriti de razbunarea localnicilor. Aceste manifestari ostile au aparut dupa presupusa tentativa de rapire a unui bebelus italian de catre o tanara roma.

Noul guvern a numit comisari extraordinari pentru romi la Milano si in alte mari orase avand ca obiectiv desfiintarea taberelor ilegale.

Politia municipala din Roma, la cererea noului primar, fostul neofascist Gianni Alemanno, a evacuat vineri fara preaviz o tabara instalata in cartierul foarte populat Testaccio, din apropiere de centru. Cei 122 de locatari erau toti italieni, intre care mai multi copii scolarizati. Ei au fost transferati pe un teren situat intr-un cartier periferic.