Social 14 Iunie 2008 10:41
Mai multi romani din Italia sunt victime - fie ale accidentelor de munca, fie ale discriminarii - decat infractori, se arata intr-un raport dat publicitatii joi de organizatia Caritas, relateaza cotidianul Il Messaggero in editia electronica.
Romanii sunt cea mai numeroasa comunitate de imigranti din Italia, inregistrand 1.016.000 de membri in anul 2008, dublu fata de anul trecut. Dintre acestia, 9% sunt proprietarii unei locuinte, iar la Roma, in anul 2007, romanii au achizitionat aproape 10.000 de imobile. In 73,3% dintre cazuri, ei vin in Italia pentru a munci.

Numarul atat de mare al romanilor din Peninsula, asa cum in anii precedenti a fost cazul marocanilor sau al albanezilor, a generat un fel de "sindrom de invazie", subliniaza Caritas.

Potrivit datelor Biroului National italian Antidiscriminari Rasiale (UNAR), care colaboreaza cu serviciul omolog roman (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, CNCD) si cu asociatiile de romani, un numar mai mare de romani sunt victime decat infractori. Ei nu sunt corect informati, nu beneficiaza de asistenta legala si de educatie si sunt exploatati la locul de munca, in special in sectorul constructiilor, ceea ce duce la un numar mare de accidente de munca.

Romanii sunt adesea victime ale unor comportamente de intimidare din partea fortelor de ordine, intampina dificultati birocratice si obstacole in accesul la servicii sociale.

Potrivit raportului Caristas "Romani. Imigratie si munca in Italia. Statistici, probleme si perspective", la a carui realizare au contribuit si mai multi autori romani, numarul romanilor prezenti in Italia - numai 8.000 in 1990 - a crescut de peste 100 de ori in mai putin de 20 de ani. In pofida a ceea ce cred multi, nu este vorba despre oameni care nu au o educatie solida sau mijloace financiare. Aproximativ 72% dintre ei au absolvit o facultate, iar aproape toti - 90% - au un venit mediu lunar de 1.030 de euro, au un loc de munca fundamental pentru integrare, invata italiana si vor sa ramana in Peninsula.

Imigrantii din Italia (aproximativ unul din zece au un loc de munca) au devenit o componenta structurala din ce in ce mai relevanta pentru piata muncii. Ei ocupa doua treimi din necesarul de forta de munca noua, iar din totalul imigrantilor, romanii se afla pe primul loc. La fiecare sase imigranti nou angajati, unul este roman. Ei asigura 1,2% din PIB-ul Peninsulei. In ceea ce priveste veniturile, romanii se afla usor sub media imigrantilor, iar femeile romance, care reprezinta 53,4% din totalul romanilor prezenti in Penisula, castiga cu 40% mai putin decat barbatii.

In pofida nivelului inalt de pregatire, romanii sunt angajati pe posturi negarantate, iar din acest motiv incheie, in medie, 1,5 contracte pe an. O treime dintre ei lucreaza in industrie, in special in constructii, o jumatate in sectorul serviciilor, de exemplu asistenta familiala, hoteluri sau restaurante, iar 6,6% in agricultura.

Lazio este regiunea cu cea mai numeroasa comunitate de romani, aproximativ 200.000. Dintre acestia, 100.000 locuiesc numai in provincia Roma. A doua pozitie este ocupata de Lombardia, cu 160.000 de imigranti romani, urmata de Piemonte cu 130.000.

Organizatia subliniaza nevoia de a se depasi stadiul ecuatiei "imigrant egal delincvent". Strainii reprezinta o cincime dintre persoanele inculpate, un sfert dintre cele condamnate si o treime din populatia din inchisori. In randul tinerilor - categoria cu cel mai crescut risc de a comite infractiuni - proportia imigrantilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut de la 3% la 6%. Dintre imigrantii care comit infractiuni 71% sunt ilegali. Cei legali au reprezentat, in anul 2006, aproximativ 6% dintre persoanele inculpate, in conditiile in care ei formeaza si 6% din populatia Italiei, potrivit Ministerului de Interne.

A crescut, insa, proportia romanilor care au comis infractiuni ca omucideri, violente sexuale, furturi auto, furturi din locuinte, furturi calificate, spargeri de centre comerciale, jafuri in plina strada, extorcari.
Pe de alta parte, Caritas subliniaza ca adesea victimele sunt tot romani. In randul romanilor exista grupuri de persoane care se comporta rau fata de majoritatea. Si in randul romanilor exista organizatii care se ocupa de imigrantie ilegala, de trafic de fiinte umane, munca la negru, trafic de stupefiante, produse contrafacute si clonari de carti de credit.

Pentru a alimenta circuitul prostitutiei, fetele sunt recrutate cu violenta din zonele cele mai sarace ale Romaniei: ar fi vorba de 18.000 - 35.000 de persoane care trec anual prin Italia, de nationalitate romana, dar nu numai.

Numarul violentelor sexuale este mare si vizeaza adesea romancele sau alte imigrante care lucreaza pentru familii italiene.

Romanii ocupa primul loc in ceea ce priveste minorii neinsotiti, abandonati, vanduti de parinti sau fugiti de acasa. Aproximativ o treime dintre minorii denuntati, majoritatea fete rome acuzate de furt, sunt romani, iar aproximativ 1.000 dintre minorii arestati au trecut prin centrele de primire.

Oficial, in Romania traiesc 535.140 de romi, adica 2,5% din populatie, dar in realitate numarul lor este de pana la patru ori mai mare. Ei sunt impartiti in grupuri si subgrupuri cu caracteristici specifice, arata raportul Caritas. In Italia, pe langa faptul ca traiesc in saracie si marginalizati, romii sunt dezavantajati in ceea ce priveste locuintele, serviciile sociale, locurile de munca si educatia. Ei sunt victime ale discriminarii, fiind calificati adesea drept profitori, infractori sau vagabonzi. Peste jumatate dintre romani (52%) au in schimb o parere buna despre italieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.