Social 14 Iunie 2008 10:38
Un militar roman din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei" Galati a murit vineri in Afganistan, in urma unui atac cu armament usor, iar alti trei au fost raniti, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru.
Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii, militarii se aflau intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 Qalat - Kabul. Patrula era formata din patru transportoare blindate, care au fost atacate de forte insurgente cu armament usor si aruncatoare de grenade, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat.
In urma atacului, un militar in varsta de 29 de ani a fost ucis, iar trei colegi raniti. Fruntasul Claudiu Marius Covrig, aflat in primul dintre transportoare, a fost ucis. Militarul decedat a fost transportat la Baza Lagman din Qalat.

Militarii raniti au primit asistenta medicala la fata locului si si-au continuat misiunea, participand la securizarea zonei conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, precizeaza comunicatul.
In sprijinul militarilor atacati a fost trimisa forta de interventie rapida a batalionului.
Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si este alaturi de familia greu incercata, potrivit unui comunicat al institutiei.

Fruntasul Claudiu Marius Covrig este al saptelea soldat roman care moare in Afganistan incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala din aceasta tara. Alti 24 de militari romani au fost raniti.

Ultimul incident asemanator a avut loc in 20 martie, cand a fost ucis de asemenea un militar din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei". Fruntasul Ionut Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost ranit la piciorul stang, cand autovehicul Humvee in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. La momentul producerii exploziei, militarii efectuau o misiune de patrulare in provincia Zabul.

Romania are 84 de militari in operatiunea americano-afgana Enduring Freedom din Afganistan si 561 de militari in ISAF, forta multinationala condusa de NATO. Majoritatea romanilor au baza la Qalat, in provincia Zabul, din sud, unde actioneaza alaturi de militari americani, sub comandament britanic, si unde insurgenta talibana este mai acerba decat in alte regiuni ale tarii.

La summitul NATO de la Bucuresti, din luna aprilie, Romania a propus sa isi asume singura responsabilitatea pentru intreaga zona Qalat, din sudul Afganistanului, unde in prezent opereaza alaturi de trupe americane, sub comanda britanica.

In discursul pe care presedintele american, George W. Bush, l-a rostit la Bucuresti in deschiderea summitului, seful Casei Albe a prezentat condoleante in memoria unui soldat roman, Aurel Marcu, care a murit in Afganistan, vorbind despre "respectul natiunii americane" si despre pretuirea pe care SUA o poarta prieteniei cu poporul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.