Social 13 Iunie 2008 02:51
In localitatea ungara Battonya, aflata la 6 kilometri de granita si mai putin de 30 de kilometri de Arad, nu exista strada pe care sa nu-si fi cumparat casa un roman. Explicatia: cu banii pe apartamentele lor din Oradea, Arad sau Timisoara, s-au mutat „la curte” in Ungaria si le-a mai si ramas. Ei locuiesc acum la vecini si vin la lucru „acasa”. Mai nou, au inceput sa isi inscrie copiii la gradinite si scoli din Ungaria, cu predare in limba romana
Acum sunt vizate si alte localitati din zona - Dombegyhaz sau Mezokovascshaza - pentru ca in Battonya oferta de case s-a cam epuizat. H.E, o romanca de 45 de ani, si-a gasit dincolo de granita casa visurilor: o vila cu etaj, cu livada, garaj si loc pentru gratar. “M-a atras pozitia, curatenia. Vila nu e prea finisata, dar asa am vrut, sa imi pun eu amprenta. Imi place sa se vada ca e stilul meu. Eu inteleg si chiar vorbesc putin limba maghiara si aici e mai liniste. Ca sa nu mai vorbim de pret”. Cu 25.000, cat a dat pe vila, la Arad nu-si lua nici o garsoniera.

Un alt aradean a dat doar 7.000 de euro pe o casuta cu trei camere. “Fac naveta, 20 de minute din fata casei pana in Arad. Aici am curte, gradina de 1.600 de metri, mi-am adus si catelul. Acum am doi: unul e ungur, unul roman”, rade omul. Pentru ungurii din Battonya, e suficient sa puna anunt la poarta si cumparatorii romani se gasesc imediat. “Am afisat pe casa ca este de vanzare si a venit o doamna sa se intereseze. Romanii sunt oameni draguti, si ne bucuram ca vin tot mai multi, pentru ca din pacate din Battonya s-au mutat multi. Pleaca inspre orasele mai apropiate de Budapesta, unde sunt si locuri de munca mai bune. Asa, se umple golul”, explica Kovacs Gyorgy, localnic din Battonya.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.