Reporters sans frontières: «Ziaristii nu ar trebui sa suporte consecintele deciziilor politice»

Presa internationala relateaza pe larg cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, amenintati cu moartea de catre insurgenti, daca Romania nu-si retrage trupele de pe teritoriul acestei tari.

"Jurnalistii rapiti pledeaza pentru viata" titreaza site-ul Journalists Network, in timp ce Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), o organizatie din New York dedicata apararii libertatii presei, relateaza pe larg subiectul: rapitorii a trei jurnalisti romani si ai translatorului lor au amenintat ca vor ucide prizonierii in patru zile, daca Romania nu isi retrage trupele din Irak. "Aceasta ultima inregistrare confirma amenintarea infricosatoare la adresa vietilor acestor trei jurnalisti si a translatorului lor", a declarat directorul executiv al CPJ, Ann Cooper. "Cerem sa fie eliberati imediat, nevatamati, si sa se puna capat acestor rapiri ce ameninta jurnalistii care nu fac altceva decat sa informeze lumea in privinta evenimentelor din Irak", a adaugat ea.

Ultimatum pentru Romania

Postul arab de televiziune Al-Jazeera a difuzat vineri o caseta care ii arata pe cei trei ostatici facand un apel catre Guvernul roman, sa anunte retragerea celor 800 de militari in termen de patru zile. Altfel, insurgentii ii vor executa pe ostatici, relateaza Voice Of America.

Publicatia Khaleej Times scrie ca Guvernul roman a primit un ultimatum prin intermediul unei casete primite de canalul Al-Jazeera. "Rapitorii au amenintat ca ii vor ucide pe cei trei jurnalisti romani daca Bucurestiul nu anunta retragerea trupelor din Irak in patru zile", precizeaza sursa citata, adaugand ca presedintele roman Traian Basescu a incheiat mai devreme o vizita in capitala Moldovei, Chisinau, la aflarea vestii.

In contact cu rapitorii ziaristilor

Site-ul radio-televiziunii elvetiene scria ieri dimineata ca autoritatile de la Bucuresti au reusit sa stabileasca un contact cu combatantii care au rapit pe 28 martie trei ziaristi romani - doi barbati si o femeie. Publicatia precizeaza ca anuntul a fost facut de consilierul politic al Presedintiei romane, Saftoiu, si continua sa relateze ca sechestratorii au amenintat sa-i execute pe cei trei ziaristi in cazul in care Romania nu se angajeaza public sa-si retraga contingentul militar din Irak.

Incredere in autoritati

Organizatia Reporteri Fara Frontiere si partenerul sau roman, Agentia pentru Monitorizarea Presei, si-au exprimat ingrijorarea si au reiterat sprijinul pentru familiile jurnalistilor romani tinuti ostatici in Irak, dupa ce postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o noua inregistrare a celor trei si a precizat ca rapitorii ameninta sa-i ucida daca Romania nu-si retrage trupele din Irak in patru zile. "Am simtit o neliniste uriasa la vederea acestor trei ostatici incatusati, slabiti, cu picioarele goale si cu armele atintite catre capetele lor", au mentionat cele doua organizatii. "Impartasim sentimentul de agonie pe care il au familiile, prietenii si colegii lor. Repetam ca avem toata increderea in autoritatile romane care, suntem siguri, fac tot posibilul pentru a gasi o solutie. Cerand retragerea trupelor romane din Irak, rapitorii ii pun inca o data pe jurnalisti in centrul unui act insuportabil de santaj".

'Jurnalistii nu sunt spioni>>

RFF si AMP au adaugat ca "Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian nu sunt spioni si nu ar trebui sa suporte consecintele unei decizii guvernamentale. Le cerem rapitorilor sa faca deosebirea intre munca esentiala desfasurata de jurnalisti pe teren si deciziile politice ale Romaniei". Caseta de slaba calitate difuzata de Al-Jazeera ii infatiseaza pe jurnalisti pentru prima oara dupa inregistrarea eliberata la numai o zi dupa rapirea lor, la 28 martie.

Rapitorii lor, care se autointituleaza "Brigazile lui Mouadh Ibn Jabal", au dat Guvernului Romaniei patru zile pentru a-si retrage trupele, in caz contrar ostaticii vor fi ucisi. Al-Jazeera a precizat ca Ion a facut apel catre cetatenii romani sa protesteze pentru a face presiuni asupra Guvernului roman. Intr-o alta secventa, cel de-al patrulea ostatic, Mohamed Munaf, care era ghidul jurnalistilor, facea apel catre presedintele american George W. Bush sa intervina pentru eliberarea lui.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.