17.000 de ceferisti au avertizat ieri administratia, prin incetarea lucrului, ca urmeaza o greva generala daca nu le sint satisfacute cererile salariale. Peste 400 de trenuri au oprit fortat vineri, intre 7.00 si 9.00 dimineata.

In Gara de Nord au protestat salariati din ramurile Vagoane, Miscare Comercial si Mecanici de locomotiva. In acest interval orar (7.00-9.00) nu au circulat 421 de trenuri, atit de marfa, cit si de calatori, 215 dintre ele aflindu-se in traseu. Calatorii care au facut cozi in fata caselor de bilete din gara au inteles revendicarile si n-au protestat. Multi dintre cei care voiau sa plece ieri dimineata si-au aminat calatoriile sau au folosit alte mijloace. Printre ei, si suporterii echipei Rapid, care voiau sa ajunga la Brasov, la meciul de etapa.

Conflictul de munca a pornit de la cererea salariatilor de a negocia alte contracte colective, in timp ce administratia doreste prelungirea celor vechi si inghetarea salariilor. Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Ion Molea, spune ca sindicalistii vor 20 de tichete de masa si imbunatatirea conditiilor de munca, "solicitari minime si decente". Sindicalistii sustin ca greva de avertisment de ieri va fi urmata, dupa Pasti, de una generala, daca revendicarile nu le vor fi luate in seama. Pina la 2 mai, vor stringe semnaturi pentru asta.

Mersul trenurilor a revenit la normal in jurul orei 12.00, dupa ce unele trenuri au avut intirzieri cuprinse intre 15 si 100 de minute. Ultima negociere intre ministrul Gheorghe Dobre si liderii sindicatelor feroviare a avut loc miercuri si - potrivit lui Molea - nu a adus o rezolvare pentru cererile legate in principal de cresterea salariilor. Ministrul a spus ca, in momentul de fata, nu sint fonduri pentru a acorda vreo majorare de salariu, a sustinut liderul sindical.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.