Social 9 Iunie 2008 04:49
Politia de Frontiera a simulat, in Delta Dunarii, o catastrofa ecologica in conditii ideale. Adica ireale. Exercitiul a fost, evident, un succes

Cand toate sunt pregatite si la indemana, nu e greu sa fii eficace. In viata reala lucrurile stau insa altfel.
Sulina a tresarit din amorteala ei danubiano-pontica la sfarsitul saptamanii trecute, cand 12 nave si doua elicoptere au involburat apele si cerul intr-un nemaiintalnit exercitiu de interventie in caz de poluare. Exercitiul Politiei de Frontiera, cot la cot cu toate institutiile datoare sa vegheze la curatenia Deltei si a Marii, a dezvaluit ca la Sulina nu se poate face nimic in cazul unui accident ecologic. Pentru ca nu exista dotari. Din toate echipamentele folosite la simulare, cel mult un faras s-ar putea gasi la fata locului.
Conform scenariului, un cargou se loveste de mal si se scurge petrol pe apa.

Politistii de frontiera aflati in patrulare vad pata de petrol si anunta autoritatile. Peste numai un minut, un elicopter se ridica din tufisuri si da tarcoale navei cu burta sparta. Un politist de la Actiuni Speciale coboara pe funie. Ranitul grav ii sare in brate si amandoi sunt trasi in elicopter si transportati la ambulanta. Asa cum e de dorit in cazul unui accident, ambulanta e chiar acolo, pe mal. Elicopterul mai ia doi raniti si-i duce la Tulcea, aflata dupa un tufis imediat.

Intre timp, prefectul de Tulcea, Lucian Simion, a sunat la Galati si a cerut interventia navei de depoluare, Zarnesti 4, singura de acest fel de pe Dunare. Dupa telefon, nava ajunge imediat la pata de petrol. In realitate, ar ajunge de la Galati la Sulina in 13 ore, pe o Dunare binevoitoare. Dar iata ca nava a sosit instantaneu, acum totul se petrece ca intr-un film cu montaj alert.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.