Medicii de la un centru de cercetri din Seattle au reuit s induc unor oareci o stare reversibil de hibernare, reducandu-le aproape la zero metabolismul. Pe scurt, hibernare la comand.

Experimentul nu pare s fi avut efecte negative asupra oarecilor

Personajul principal care st in spatele experimentului cu oareci semi-congelai este doctorul Mark Roth. Impreun cu cercettori de la Universitatea Washington, el a plasat caiva oareci intr-o incpere special, in care aerul era amestecat intr-o mic proporie cu hidrogen sulfurat.

In cantiti mari, gazul este letal, dar el este produs in mod normal i de ctre mamifere i se crede c ar avea un rol in reglarea temperaturii corpului i a metabolismului. Doctorul Roth spune c s-a reuit controlarea sistemului ce stabilete la care organismul funcioneaz in parametri normali

"In acest fel putem stabili noi la ce temperatur totul se desfoar ca de obicei i putem reduce aceast valoare cat dorim, de exemplu zece grade Celsius", spune doctorul Roth.

"Credem c aceast tehnologie ar permite medicilor 's cumpere timp' pentru pacienii lor. De exemplu, dac ai avut un atac de inim, trebuie s te grbeti s ajungi la spital pentru a primi ingrijiri medicale. Ceea ce credem noi c se va obine este reducerea metabolismului pentru pacieni in aa fel incat s poat supravieui mai mult timp pan la intervenia unui medic", a completat cercettorul american.

Cat de justificat este ins optimismul oamenilor de tiin? De la oareci la oameni, diferena e mare. i mai ales, cand o astfel de dorin va deveni realitate?

"Ceea ce am reuit s demonstrm pan acum este c putem controla aa-numita flexibilitate metabolic a oarecilor. Mai rmane s vedem i ce foloase ne aduce asta. Dac vom constata c rezultatul e unul bun, ne vom gandi la cum s facem acelai lucru cu animale tot mai mari. i dac totul merge aa cum ne dorim, atunci poate incercm pe primate. Cred c asta se va intampla cam in cinci ani", spune medicul american.