Social 7 Iunie 2008 01:30
Lica Iacob a imprumutat 10 milioane de lei vechi, are de restituit 150 de milioane si e in pericol sa-si piarda casa

O cooperativa de credit impreuna cu functionari ai primariei au pus la cale escrocarea a sute de sateni
Oamenii din comuna Dangeni s-au trezit peste noapte cu terenurile si casele scoase la vanzare la preturi de nimic, pentru niste credite pe care nu le-au contractat.

Zeci de familii din satele Iacobeni, Padureni si Dangeni, din comuna Dangeni, judetul Botosani, sunt executate silit pentru datorii de cel putin 100 de milioane de lei vechi de caciula.

Procurorii care au inceput urmarirea penala pe numele a cinci persoane sustin ca totul a fost pus la cale si realizat de catre angajatii cooperativei de credit din sat, in complicitate cu functionarii primariei, care le-au pus la dispozitie din arhiva toate documentele necesare pentru imprumutul bancar, fara acordul oamenilor.
Anchetatorii cred ca 300 de persoane din trei sate au fost pacalite, in decurs de doi ani, de aceeasi banca de credit comunala, cu peste doua miliarde de lei vechi.

FNI-ul satelor din Botosani
Falsurile au fost realizate la punctul de lucru „Jijia" Dangeni al Cooperativei de Credit „Lumina Dobarceni", unde, mai spun anchetatorii, aproape 300 de contracte fictive s-au intocmit fara semnaturile reale ale beneficiarilor acestor credite. Cei inselati sunt oameni din trei sate botosanene: Iacobeni, Padureni si Dangeni. Valoarea prejudiciului este estimata la peste doua miliarde de lei vechi, in conditiile in care fiecare imprumut era de cel putin 80 de milioane de lei vechi.

Cooperativei de credit „Lumina Dobarceni" i se retrasese autorizatia de functionare de catre Banca Nationala a Romaniei din 25 mai 2004. Motivul: nerespectarea normelor bancare impuse de legea de organizare si functionare a fostelor cooperative de stat.

Scapand de controlul strict al BNR, functionarii punctului de lucru „Jijia" au inceput insa pe cont propriu o afacere care, spun procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a functionat ca o adevarata suveica, devenind in scurt timp un FNI satesc.

Capul afacerii a fost de la inceput Elena Cuciureanu, la acea vreme contabil-sef al punctului de lucru „Jijia Dangeni", o Maria Vlas de Botosani, cum o numesc procurorii. Cercetata in stare de libertate, „Mama FNI de Dangeni" a fugit in strainatate, dupa cum sustine procurorul Aurel Simion.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.