Romania a primit ieri un ultimatum de patru zile pentru a-si retrage trupele din Irak, in schimbul vietii celor trei ziaristi romani rapiti la Bagdad. Ultimatumul a fost lansat de o grupare necunoscuta prin intermediul postului Al Jazeera si a fost insotit de o noua inregistrare cu ziaristii rapiti.

Imaginile din caseta difuzata ieri difera sensibil de primele imagini cu ziaristii rapiti. In primul rind, e de remarcat ca toti au catuse la miini si nici unul nu poarta hainele din primele imagini. Marie Jeanne Ion nu mai are basma pe cap, parul stindu-i despletit, neingrijit chiar. Asezata intre ceilalti doi colegi, ea e cea care se adreseaza prin intermediul imaginilor, cerind autoritatilor sa faca tot posibilul ca sa-i scoata din Irak, iar populatiei sa demonstreze pentru a pune presiune asupra guvernului. Ovidiu Ohanesian sta sprijinit de peretele din spate intr-o atitudine de resemnare. In cea mai dificila stare psihica pare sa se afle Sorin Miscoci: imaginile ni-l arata plingind si incercind sa-si stearga lacrimile cu miinile incatusate.

Cei trei sint gardati de doi indivizi inarmati: unul atinteste un pistol-mitraliera Kalasnikov spre capul lui Miscoci, iar celalalt un simplu pistolet spre Ohanesian. In spate, se vede doar un fundal negru. Un alt element de noutate este faptul ca, de data asta, rapitorii isi atribuie si un nume. In partea din stinga sus a inregistrarii se vede un dreptunghi alb, in care se vede conturul hartii Irakului, cu doua iatagane incrucisate. Dedesubt, sta scris Mu’adh bin Jebel, numele unei grupari de care nu s-a mai auzit pina acum.

Tot in imaginile difuzate ieri apare, separat, si Mohammad Munaf. La fel de nebarbierit ca ziaristii romani, si probabil in virtutea cetateniei americane pe care o are, el face un apel catre presedintele Bush sa faca toate eforturile pentru a-l elibera.

Romania are in Irak 800 de militari. Pe 27 martie, cu o zi inaintea rapirii, presedintele Basescu a declarat, in timpul unei vizite secrete la contingentul romanesc, ca Romania nu-si va retrage trupele din aceasta tara.

Presedintele Basescu a plecat ieri de la Chisinau, de la intrunirea GUUAM, cu trei ore mai devreme pentru a se intilni cu celula de criza, in contextul noilor informatii de la Bagdad.

Numele organizatiei, inspirat din Coran
"Escadroanele Mu’adh bin Jebel" este o organizatie necunoscuta, nerevendicind pina in prezent nici o actiune in Irak sau in alta parte a lumii. Mu’adh bin Jebel a fost contemporan cu Profetul Mahomed si unul dintre adeptii lui. El a ctitorit una dintre cele mai vechi trei moschei din lume. Moscheea Al-Janad se afla la 20 de kilometri de Taiz, fosta capitala a Yemenului, si gazduiste o scoala coranica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.