Social 7 Iunie 2008 17:20
Actrita Tamara Buciuceanu-Botez va fi omagiata cu Trofeul pentru intreaga activitate, sambata seara, in cadrul Galei de decernare a premiilor Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), dupa o cariera de 56 de ani - impliniti chiar sambata, 7 iunie, transmite corespondentul NewsIn.

Actrita in varsta de 79 de ani a vorbit, vineri, cu presa despre cariera sa si despre modul in care a fost primita, joi seara, la proiectia peliculei „Cuibul de Viespi”, in regia lui Horea Popescu, in care joaca unul din rolurile principale. "A fost un lucru care m-a bucurat extraordinar. Au stat si au asteptat ca sa ma primeasca. Eu le multumesc. Un public foarte cald, ardeleni calzi cum se zice. M-am bucurat sa le spun ca suntem impreuna, pentru ca ne intalnim mai rar, dar e mai bine decat mai des, pentru ca te plictisesti”, a spus actrita.

Publicul de la TIFF a fost incantat sa revada filmul din 1986. "Atatia ani au trecut de cand l-am facut si inca mai e in atentia publicului, inseamna ca e o valoare a tuturor timpurilor. Pentru ca, vedeti dumneavoastra, orice lucru facut in cultura daca nu are valabilitate mai multa, ca timp, nu e valoros. Am aminitiri extraordinare de la aceasta filmare. Un foarte bun regizor de teatru, colegul cu mine, Horea Popescu, a facut o distributie extraordinara. Ne-a cerut intotdeauna sa simtim starea de fapt a momentului, pentru ca numai asa se creaza starea de fapt atunci”, a spus Tamara Buciuceanu.

Actrita a mai spus ca in prezent scenaristii scriu tot mai putina comedia de calitate. "E comedie foarte mare peste tot, dar depinde daca e de calitate. O comedie vine din starea lucrurilor, din felul de a se comporta a oamenilor si din ce vorbesc. Comedia, nu se poate spune ca e vorba de o criza a comediei acum, dar se scrie mai putin, nu stiu de ce. Probabil ca, incet-incet, cei care sunt talentati dar tineri trebuie sa mai creasca putin. Pentru comedie trebuie sa se scrie foarte bine. Tragedia se joaca singura”, este de parere Tamara Buciuceanu Botez.

Ea a mai spus ca momentan exista prea multe scoli de teatru, iar selectia nu mai e la fel de buna. „Poate ca ar trebui foarte mult discernamant in a alege oamenii. Cand am facut noi facultatea, in anul I se vedea cine ar putea merge si in anul II. In anul III se simtea spre ce merge, ca fiecare om are insusiri spre drama sau spre comedie si in anul IV are in felul urmator: se dadea la sfarsit de an piesa in integritatea ei, pe scena unui teatru. Toti directorii de teatru si isi alegeau actorii pe care ii doreau. Mie mi se pare ca acest lucru era foarte frumos, ceea ce acum nu mai e si stiti de ce? Sunt prea multi oameni. Tineretul crede ca daca mergi la institut de teatru vei fi artist. Pentru mine cuvantul vedeta nu exista, pentru mine exista artist, bun sau rau”, este opinia actritei.

Tamara Buciuceanu-Botez regreta ca piesele mari sunt greu aduse in provincie. "Turneele noastre sunt acum foarte grele in provincie, pentru ca foarte mult costa o seara la hotel. O piesa mare nu se poate aduce din acest punct de vedere, dar s-a gasit o solutie. Plecam si ne intoarcem dupa spectacol, seara, si ajungem la 4 dimineata acasa. Nu e sanatos, e obositor”, a mai povestit actrita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.