Social 7 Iunie 2008 10:48
Un juriu format din jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, personalitati din lumea culturala, politica si de afaceri va alege peste aproximativ o saptamana laureata Romaniei pentru premiul Femeile Europei 2008, informeaza NewsIn.

Selectia la nivel european va avea loc la sfarsitul lunii iulie, la Bruxelles, la sediul Parlamentului European.

Fostul purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan, si compania de comunicare pe care aceasta o conduce, Links Associates, organizeaza anul acesta in Romania selectia pentru premiul european Women of Europe Award 2008. Desfasurat sub patronajul Asociatiei Internationale pentru Promovarea Femeilor Europene (AIPFE), proiectul este derulat la nivel national si are drept scop alegerea unei personalitati feminine reprezentative, care s-a remarcat printr-o activitate sustinuta la nivel european. Aceasta va concura alaturi de reprezentante ale celorlalte tari eropene la titlul de Femeia Europei 2008.

Luni, 16 iunie, juriul din Romania se va intruni la Bucuresti pentru a alege laureata Romaniei dintr-o lista ce va include maxim cinci nominalizari.

Propunerile de candidaturi se pot face pana la data de 9 iunie si trebuie insotite de un dosar care sa contina un curriculum vitae, o fotografie a candidatei si o prezentare detaliata a activitatilor desfasurate la nivel european. Persoanele nominalizate pot face parte din societatea civila, mass-media, cultura, afaceri etc. Va fi aleasa din lista acea personalitate a carei activitate a avut si are relevanta europeana.

Membrii juriului vor tine cont de cateva criterii pentru a lua in considerare nominalizarile: activitate dedicata pentru promovarea valorilor europene si a rolului Europei in lume, angajament si initiative personale pentru sustinerea procesului de integrare europeana, initiative si demersuri la nivel european pentru respectarea drepturilor omului si principiilor cetateniei europene, originalitatea si eficienta initiativelor candidatei, impactul imediat al actiunilor ei in mas-media si societate, crearea oportunitatilor de colaborare prin actiunile candidatei la nivel national sau european.

Premiul Femeile Europei a fost fondat in 1987 cu sprijinul moral si financiar al Comisiei Europene si este principala activitate a Asociatiei Internationale pentru Promovarea Femeilor Europene. Obiectivul principal al Premiului este sa puna in lumina munca femeilor din Europa care au contribuit la integrarea europeana si la crearea noii societati europene.

Laureatele de pana acum ale Premiului sunt femei din intreaga Europa, care provin din medii sociale, politice, profesionale si culturale foarte diferite. Prima laureata, in 1987, a fost olandeza Hélène Passtoors, iar premiul i-a fost acordat pentru apararea principiilor drepturilor omului in Europa si pentru lupta impotriva politicii de apartheid din Africa de Sud. In urmatorul an premiul a devenit unei italience, Marianna Rombola, reprezentanta a unui grup de femei impotriva Mafiei, care a avut curajul de a rupe legea tacerii (omerta) punandu-si viata in pericol.

In 1993 premiul a fost acordat pentru prima data unei femei din fostele tari comuniste, scriitoarea si jurnalista slovaca Suzanna Szatmary, pentru promovarea democratiei in tara ei. In 1996 laureata a fost Marit Paulsen din Suedia, agricultoare si ecologista, aleasa pentru contributia ei uluitoare la referendumul din Suedia, in urma caruia s-a decis alaturarea tarii la UE. In 2001 premiul a fost acordat actritei Irene Papas, reprezentanta a Greciei, pentru initiativele sale legate de identitate culturala europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.