Comisia Juridica a CSM “a formulat o serie de observatii referitoare la tehnica de redactare defectuoasa si solutiile de fond ilogice si contradictorii cuprinse in reglementarea propusa”, se arata in solutia CSM.

Consiliul a constatat ca aceasta modificare este contrara Conventiei de la Strasbourg in materie de adoptie, intrucat, prin participarea parintilor la proces, este incalcat principiul confidentialitatii si deschide posibilitatea ca parintii naturali sa recurga la santajarea celor adoptivi. Deciziile Curtii Constitutionale sunt, insa, obligatorii si nu pot fi atacate la nici o instanta interna.

Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a trebuit sa modifice Legea adoptiei dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 20 martie, ca legea romaneasca contravine Conventiei europene in materie de adoptie de copii, semnata si de Romania si aflata deasupra legislatiei interne.

“Eliminarea parintilor din procedura incuviintarii adoptiei este o deficienta a textelor de lege criticate, de vreme ce prezenta directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului si a directiei in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul nu poate suplini lipsa consimtamantului parintilor firesti, citarea in instanta a acestora si luarea consimtamantului lor direct in fata instantei, in procedura incuviintarii fiind necesare pentru realizarea interesului superior al copilului”, se arata in decizia CCR.