Social 4 Iunie 2008 04:44
Elevii care au implinit 14 ani pot cere incuviintarea instantei judecatoresti pentru a-si schimba forma de invatamant aleasa de parinti.

Parintii care nu vor sa tina cont de parerea copiilor in ceea ce priveste alegerea profilului liceului sau a formei de educatie pot ajunge in instanta, potrivit Legii privind promovarea si respectarea drepturilor copilului. Legea prevede ca un copil care a implinit varsta de 14 ani “poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale” atunci cand nu este in acord cu ce vor parintii pentru el. Acelasi act prevede si ca parintii “au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor”, insa ii amendeaza pe cei care isi impun in mod abuziv deciziile privind educatia.

“Nu stiu sa existe precedent judiciar in acest sens, deocamdata nu este o situatie foarte raspandita.

Alineatul a fost introdus preventiv, pentru a asigura respectarea dreptului la opinie si la participare al copilului”, ne-a declarat Gabriela Tonk, subsecretar de stat la ANPDC. Din punct de vedere juridic, acest drept poate fi exercitat de cei care au implinit varsta de 14 ani in baza Codului civil, care prevede ca de la aceasta varsta un copil are dreptul de a lua singur anumite decizii in ceea ce-l priveste, au mai spus cei de la ANPDC.

Astfel, daca un elev nu este de acord cu forma de invatamant sau cu profilul educational alese de parinti si nu ajunge la un compromis in acest sens, acesta poate merge la judecatorul de serviciu, unde depune o cerere. Mai departe, judecatorul directioneaza cererea de modificare a formei de invatamant depuse de copil catre completele de minori, iar procesul va fi judecat cu celeritate, potrivit informatiilor ANPDC.

Prevederea din lege este vazuta cu doua taisuri de catre psihologi, care spun ca astfel de drepturi pot proteja in anumite cazuri, dar pot fi si exagerate de copii si pot intensifica “lupta de putere intre parinti si copii”. “Se intampla des ca parintele sa isi impuna propriile nevoi in alegerea tipului de educatie pentru copii. Neconstient, asta crede el ca este bine pentru copil. Insa copilul sufera. O data pentru ca nu va avea performante si se va stradui mult mai mult decat ceilalti copii, care isi aleg drumul profesional in functie de abilitatile si de vocatia lor. In al doilea rand, copilul este pus intr-o pozitie de inferioritate fata de parinte, care decide in locul lui, si asta genereaza o reactie foarte puternica, o revolta din partea copilului. Aceasta revolta se manifesta fie pe ascuns, cand copilul se imbolnaveste, poate face o depresie sau poate avea simptome ale schizofreniei, fie pe fata, si atunci ajunge sa aiba un comportament impotriva regulilor”, explica psihologul Anda Pacurar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.