Social 4 Iunie 2008 04:31
Lipsa personalului calificat dubleaza criza locurilor in gradinite * Un copil din doi nu are loc in invatamantul prescolar de stat

Criza de educatoare si de personal auxiliar dubleaza, anul acesta, deficitul de locuri in gradinitele din Capitala, estimat la 10.000 - cifra identica cu cea de anul trecut. Batalia pe locuri ramane la acelasi nivel nu pentru ca n-ar exista gradinite nou construite, ci pentru ca parintii nu mai sunt dispusi sa accepte sa nu-si inscrie copiii in sistemul de invatamant la 3 ani, asa cum procedau pana acum. Fiecare invoca dreptul la educatie asigurat prin Constitutie, asa ca din 57.000 de prescolari existenti in prezent, foarte putini opteaza pentru gradinitele particulare ori sa ramana acasa. Pentru anul scolar 2008-2009, Inspectoratul Scolar al Municipiul Bucuresti (ISMB) a aprobat 27.000 de locuri, insa 35.000 sunt deja ocupate din aprilie, prin reinscrierea copiilor care erau deja la gradinita.

300.000 de locuri deficit pe tara
La nivelul tarii au fost aprobate 660.000 de locuri, cu 15.000 mai multe fata de anul de invatamant actual, insa ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, recunoaste ca are un deficit de 300.000 de locuri. El da vina pe primari, spunand ca nu au fost capabili sa asigure spatii prin construirea de cladiri noi. Situatia din Bucuresti il contrazice, numai in Sectorul 3 fiind construite de primarie 18 gradinite noi, cu bani exclusiv din bugetul local. Pana acum insa, Ministerul Educatiei nu a reusit sa gaseasca personal pentru ca acestea sa functioneze. Pentru o singura gradinita, care are 6-8 grupe, este nevoie de tot atatea educatoare, ingrijitoare, bucatarese, portar, instalator, iar angajarea acestora este taraganata pana in toamna. Scuza celor din minister este ca noile gradinite trebuie acreditate, operatiune care dureaza o luna si jumatate. In fond, aceasta formalitate ar trebui sa fie cea mai usoara, pentru ca autorizatia sanitara poate fi luata imediat, din moment ce cladirile sunt construite la standarde europene.

Gradinite la cheie, dar fara personal
In aceste conditii, institutiile predate la cheie vor ramane inchise pe tot timpul verii, urmand ca pana la 15 septembrie sa primeasca acreditarea de la Ministerul Educatiei. Situatia este cu atat mai ridicola cu cat in pachetul de legi ale educatiei, ministrul Adomnitei prevazuse gradinita ca forma de invatamant obligatorie pentru toti copiii care implinesc varsta de 3 ani. Situatia critica a determinat Inspectoratul Scolar sa ia decizia ca perioada inscrierilor sa se prelungeasca pana la 15 septembrie, astfel incat cererile sa fie primite pana la inceperea anului scolar, cand se vor da in folosinta si cele 19 gradinite ce vor fi gata in Sectorul 2. Cel mai prost sta Sectorul 6, dar nu pentru ca n-ar fi fost date in folosinta gradinite noi, ci pentru ca populatia este mai numeroasa. Pana una-alta, cele care taie si spanzura sunt directoarele de gradinite, care au refuzat, ieri, sa primeasca cererile parintilor, pe motiv ca locurile au fost ocupate, desi era prima zi oficiala de inscrieri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.