Social 31 Mai 2008 00:49
Alpinistul roman Horia Colibasanu a stat cinci zile blocat la peste 7.000 de metri altitudine pentru a-si ajuta prietenul suferind.

Inaki Ochoa de Olza, unul dintre cei mai importanti alpinisti ai momentului, a murit pe 23 mai in timp ce incerca, impreuna cu romanul Horia Colibasanu, sa ajunga pe Varful Annapurna din Muntii Himalaya. La operatiunea de salvare a celor doi, ramasi blocati pentru mai multe zile la 7.400 de metri altitudine, au participat si doi alpinisti romani aflati la momentul respectiv intr-o alta expeditie in Himalaya. Guvernul spaniol i-a decorat cu medalia de aur pe sportivul mort, precum si pe Horia Colibasanu, cel care i-a fost aproape lui Inaki pana in momentul mortii. "Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki", povesteste Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani care au participat la operatiunile de salvare a lui Inaki.

Spaniolul Inaki Ochoa de Olza si romanul Horia Colibasanu incercau sa cucereasca varful Annapurna din Himalaya (altitudine de 8.091 metri), pe un traseu abordat in premiera. Amandoi erau alpinisti cu experinta si aveau la activ multe reusite.

Inaki era chiar unul dintre cei mai buni alpinisti ai lumii si reusise sa escaladeze pana atunci 15 dintre cele mai inalte varfuri de pe planeta, fara sa foloseasca rezerve de oxigen. La inceput, lucrurile au mers bine, apoi totul s-a rasturnat. El si Horia s-au intors la 7400 de metri. "Am ramas fara corzi fixe si inca mai este o portiune delicata in drumul spre varf", a transmis Inaki la telefon. "Nu am vrut sa ne luam nici un risc, avand mainile aproape degerate. Ne-am intors ", sunt relatarile lui Colibasanu consemnate de site-ul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE). Apoi s-a declansat cosmarul.

Spaniolul a racit, a inceput sa vomite si, la final, a devenit semiconstient. Putea sa manance si sa bea, dar nu se putea misca si vorbi. "Horia l-a imbracat, disperat, cu toate hainele pe care le aveau si a sunat dupa ajutor la echipa lui Inaki, apoi pe un doctor in Romania, pentru consiliere. I-a administrat medicamente pentru altitudine mare si a facut un apel de urgenta la singurul ramas in tabara de baza, cataratorul de top Ueli Steck."

Dupa cum reiese din toate relatarile despre aceasta tragedie, romanul Horia Colibasanu a preferat sa ramana cu prietenul sau spaniol si sa-l ingrijeasca, desi avea mari probleme de sanatate. Cei doi au petrecut nu mai putin de cinci nopti la altitudinea de 7400 de metri in asteptarea echipei care plecase sa-i recupereze.

Romani implicati in operatiunile de salvare
Incercarile de recuperare a celor doi au fost extrem de riscante. Alpinistii aflati in zona au inceput sa adune – cu mare greutate – mijloacele pentru a-l ajuta pe Inaki. Aveau nevoie mai ales de un elicopter. Toata lumea era in alerta: familia din Spania, alpinisti romani, rusi, nepalezi. S-au facut harti, s-a urmarit evolutia vremii, s-au cautat cataratori de elita. Pana la urma, vremea a fost cea care s-a impotrivit. "Elicopterul cu Denis si Serghei pleaca din Katmandu miercuri dimineata, pentru a aduce doua kituri medicale si oxigen. (...) Din pacate, norii s-au lasat si elicopterul a fost fortat sa aterizeze, la sapte ore distanta de tabara de baza", mai scrie pe site-ul FRAE.

Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani care a participat la operatiunile de salvare, i-a povestit lui Marius Vintila, de la Radio Gherilla, cum au evoluat lucrurile:

"Eu si Mihnea (n.r. – Radulescu, alt alpinist roman) am coborat de pe Varful Makalu si, dupa cateva zile, am primit vestea ca Horia si Inaki au probleme pe Muntele Annapurna. Nu am stat prea mult pe ganduri, stiam ca e nevoie de oameni care sa ajute acolo, asa ca dimineata deja eram pe drum".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.