Social 31 Mai 2008 15:42
Romanii pot afla maine care este concentratia de monoxid de carbon din aerul expirat, in corturile special amenajate de ministerul Sanatatii Publice (MSP), cu ocazia Zilei mondiale fara tutun, in timp ce europenilor li se va reaminti prin spoturile publicitare ca fumatul ucide, transmite NewsIn.

MSP va desfasura si o campanie cu tema "Tinerete fara tutun", atat in Bucuresti cat si resedintele de judet. Campania va cuprinde acitivitati coordonate local de departamentul de promovare a sanatatii din autoritatile de Sanatate Publica judetene, cum ar fi oferirea de pliante privind efectele tutunului asupra sanatatii.
In Bucuresti, cortul va fi amplasat la intersectia dintre Strada Ion Campineanu si Aleea Kretulescu, intre orele 10.00 - 18.00.

Peste 50.000 de romani mor anual din cauza fumatului, potrivit statisticilor. Doar trei fumatori din 100 reusesc sa renunte singuri la fumat, bazandu-se pe propria vointa sau pe diferite metode, cum ar fi tigarile farmaceutice, plasturele sau guma de mestecat.

Numarul persoanelor care se lasa de fumat cu ajutor specializat este de 15 ori mai mare. Anul acesta, Ziua Mondiala fara Tutun la nivel european se adreseaza in special tinerilor, cu varste intre 15 si 25 de ani, si se concentreaza pe reclamele, promotiile si afisele publicitare ce promoveaza renuntarea la acest viciu.

Fumatul ramane prima cauza de mortalitate prematura in Uniunea Europeana. Anual, se inregistreaza, in Europa, peste 660.000 de decese din cauza bolilor cauzate de fumat, insemnand un numar de 1.800 de decese pe zi. In ultimii 20 de ani, Comunitatea Europeana a promovat diferite strategii pentru reducerea numarului de fumatori.

Masura care a demonstrat cea mai mare eficacitate a fost interzicerea publicitatii la tigari, initiate in urma cu mai putin de trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.