Social 30 Mai 2008 03:50
Romania se afla pe primul loc, intre statele Europei de Sud-Est, in ce priveste numarul femeilor victime ale traficului de persoane. Un raport al Oficiului Natiunilor Unite de lupta impotriva drogurilor si a crimei (ONUDC), publicat joi, prezinta un fapt alarmant: in Romania au fost identificate 2.285 de victime numai in 2006, de aproape zece ori mai multe decat in toate celelalte tari la un loc.

ONUDC a analizat situatia a zece state din regiune - de la Croatia pana la Republica Moldova, constatand ca, dintre aceste victime, 64 la suta au fost traficate pentru a fi exploatate sexual, 56 la suta fiind femei cu varste intre 14 si 25 de ani. Daca statisticile demografice si infractionale sunt corecte, probabilitatea ca o fata din Romania sa devina victima a traficului de persoane sunt de 1 la 6, considera expertii ONUCD. Astfel, mitul ca Romania ar reprezenta mai degraba „doar o tara de tranzit” si ca cele mai multe femei traficate ar proveni din tari precum Albania sau Republica Moldova a fost spulberat de expertii ONU.

Potrivit Ziua, majoritatea victimelor identificate in 2006 si 2007 au ajuns in Spania si Italia. Principalele destinatii din Europa pentru victimele traficate sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda si Spania. Numarul victimelor si traficantilor din Europa de Sud-Est retinuti in tarile occidentale este insa redus. Si mai surprinzator este faptul ca cele mai multe victime ale acestui trafic provin din Romania si din Bulgaria, state care au aderat in 2007 la Uniunea Europeana, si nu din Albania si Republica Moldova, tari sarace asociate adesea in trecut cu traficul de persoane.

Estrada maramureseana ofera ca posibila explicatie, faptul ca atat timp cat este in vigoare, regimul de vize constituie un obstacol real in calea libertatii de miscare, iar eliminarea acestei bariere inseamna ca inclusiv prostituatele pot trece frontiera mult mai usor.

“Traficantii de carne vie obliga tinerele si copiii sa se prostitueze, iar pe multi ii forteaza sa cerseasca” - raporteaza un material elaborat de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Ultima cerere in Italia este sexul cu femei insarcinate. Astfel, traficantii din Romania cauta tinere aflate la inceputul sarcinii, pe care sa le trafice in aceasta tara. Cum “marfa” este insa una rara, traficantii adopta metode specifice unor degenerati care ar trebui izolati de societate, apreciaza antiprostitutie.ro Ei isi lasa victimele insarcinate, iar in momentul in care sarcina este vizibila, fata este buna de vandut. De regula romanii se feresc sa ofere clientilor fete insarcinate. Ei doar le lasa gravide, iar apoi le vand altor traficanti, care le scot pe fete pe strada. Cele mai multe romance ajunse in asemenea situatie provin din Galati si Bucuresti.

Romania, o tara „mai sigura” decat Elvetia si Finlanda
Exista si informatii din categoria 'vesti bune'. Acelasi raport ONUDC prezinta Romania, considerata a avea o rata a criminalitatii in declin, ca fiind astfel un stat mai sigur decat Elvetia sau Finlanda. In acest clasament, Republica Moldova ar fi tara cea mai violenta din Europa de Sud-Est, in timp ce Croatia reiese a fi drept cea mai pasnica tara. Din pacate, Gandul precizeaza ca aceste informatii se bazeaza doar pe statistici din 2002.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.