Social 30 Mai 2008 23:56
Al doilea robot chirurg din Romania s-a adaptat mai bine sistemului sanitar decat a facut-o predecesorul sau.

Umarul, cotul Si pumnul. In total sapte axe de miscare sau sapte grade de libertate a miscarilor, dupa cum le numara chirurgii. Numai ca toate acestea sunt inghesuite intr-o mana de cipuri, circuite, fire si metal cunoscute sub numele de DaVinci. Robotul DaVinci. In Romania, primul DaVinci a fost adus in urma cu opt ani la Spitalul Floreasca, unde a inceput sa functioneze la parametri optimi abia anul trecut. Al doilea a fost cumparat in 2007 de Ministerul Educatiei pentru Spitalul Fundeni.

DaVinci de Fundeni are insa toate sansele sa intreaca performantele concitadinului sau, pentru ca nu a ratat startul si a fost pus la treaba inca de la inceput, deja avand la activ 50 de interventii chirurgicale.

El este manevrat de pe scaunul de comanda de trei medici, in functie de tipul operatiei efectuate: Irinel Popescu pentru tumorile hepatice, tumorile colonului si ale rectului, Catalin Vasilescu pentru afectiuni hematologice care necesita splenectomie si cancer al colului uterin si Victor Tomulescu pentru miastenia gravis, herniile hiatale si acalazia.

Ochiul chirurgului sta practic lipit de un ecran special, care face ca o artera de grosimea unei mine de pix sa para mare cat o teava de apa rece. In acest timp, cu mainile si cu picioarele controleaza bratele robotului ce se afla deja implantate in corpul bolnavului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.