Veniturile alocate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru medicina de familie s-au dublat in anul 2008, mo-dificare care a fost preluata de contractul-cadru privind asistenta medicala pe 2008, valabil de la 1 aprilie 2008. Astfel, cabinetele medicilor de familie au primit din aprilie de doua ori mai multi bani decat anul trecut, cand s-au alocat aproape 747 de milioane de lei, potrivit bugetului publicat pe site-ul CNAS.

Insa, Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, sustine ca veniturile efective ale medicilor cresc doar cu 50% in medie, pentru ca din bugetul cabinetelor, care poate ajunge la 20.000 de lei pentru un medic din Bucuresti, trebuie onorate si alte cheltuieli, administrative sau de investitii.

„Din venitul cabinetului primit de la CNAS, un medic de familie trebuie sa plateasca salarii, intretinere si alte cheltuieli administrative, trebuie platite contributiile sociale, la sanatate si pensii, plus impozitul. Unui medic de familie nu ii ramane net, in mana, mai mult decat unui medic primar de alta specialitate, adica pentru cineva cu vechime si minimum 2.000 de pacienti inscrisi, salariul este in medie de 4.000 de lei“, a spus Mihaila.

„Initiativa de dublare a bugetului a apartinut ministrului Sanatatii, care a vrut sa sprijine astfel medicina de familie si de preventie“, a mai spus aceasta. Potrivit bugetului CNAS, si asistenta medicala pentru specialitati clinice a primit un buget aproape dublu, adica in jur de 730 de milioane de lei anul acesta, fata de 424, anul trecut. Documentul mentioneaza ca, din bugetele pe 2007 si 2008 destinate acestor doua specialitati, o parte sunt cheltuielile generate de programul national de evaluare a sanatatii populatiei.