Social 29 Mai 2008 02:25
Discriminarea romilor si a homosexualilor, abuzurile politistilor si situatia spitalelor de psihiatrie reprezinta in continuare realitatile Romaniei de azi, arata Amnesty International in raportul pe 2008 privind drepturile omului.
Amnesty International (AI) sustine ca romii sunt discriminati in continuare in Romania atat in domeniul profesional, cat si in cel educational, medical si al locuirii (70% din casele tiganesti nu au apa curenta). In plus, organizatia citeaza declaratiile ostile la adresa romilor, emise de unii politicieni romani, printre care presedintele Traian Basescu si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, precum si de tensiunile din Italia, dupa inregistrarea mai multor infractiuni atribuite imigrantilor romani de origine roma. Tonul raportului despre Romania, la capitolul romi, este mai temperat decat cel din raportul AI pentru Italia, considerata de-a dreptul "o tara periculoasa in prezent pentru romi si romani, iar maine – potential, pentru toti". "Suntem alarmati de tonul discriminatoriu la adresa romilor.

Trebuie demarate investigatii, familiile de romi trebuie sa primeasca despagubiri si sa fie garantata securitatea acestor comunitati", a declarat Daniela Carboni, director la filiala italiana a AI. Ea arata ca modul in care a fost redat incidentul uciderii Giovannei Reggiani de catre romul Romulus Mailat s-a transformat intr-o ocazie de discriminare a unei minoritati etnice, inclusiv prin incendierea taberelor de romi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.