Vestul tarii se confrunta in continuare cu cele mai mari inundatii din ultimii 40 de ani. Potopul a trecut granita la sarbi, iar autoritatile din comunele invecinate Romaniei au intrat alerta.

Viiturile au facut ravagii si miercuri seara in judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Mehedinti, cele mai afectate fiind localitatile timisene Rudna, Crucea, Foeni si Crai Nou. In aceste comune, peste cinci sute de persoane au fost evacuate din cauza inundatiilor abundente, apele raului Timis revarsandu-se deja si in Serbia. Potrivit primarului comunei Giulvaz, Ioan Gilinger, mai multi tineri din satul Crai Nou au refuzat sa-si paraseasca casele, luandu-si animalele si adapostindu-se in zone unde apa nu a patruns inca.

Totusi, batranii, bolnavii si copiii au fost dusi, cu ajutorul jandarmilor, in comuna Peciu Nou, unde au fost cazati in sala de sport a liceului. Ieri, jumatate din satul Crai Nou era sub ape, cinci case din chirpici prabusindu-se din cauza torentelor de apa. Maiorul Stefan Nicusor, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat al Judetului Timis, a precizat ca si in localitatea Foeni au fost inundate 30 de case, iar 70 de oameni au fost evacuati, fiind in prezent gazduiti in scoala din localitate.

In alerta

Directia de Sanatate Publica Timis a distribuit o prima transa de 1.200 de pastile dezinfectante pentru fantanile afectate de viitura. In plus, au fost distribuite vaccinuri antitifoidice, antitetanice si antihepatice virale pentru prevenirea producerii unor epidemii. Debitul Dunarii a ajuns la 13.280 mc/s, afectand suprafete mari de pe raza judetului Mehedinti. Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Drobeta, Ion Plesu, a precizat ca pe DN 67D, tronsonul rutier Orsova-Svinita, si pe DN 57, tronsonul rutier Baile Herculane-Baia de Arama, circulatia a fost intrerupta ca urmare a caderilor de pietre si copaci de pe versanti. Potrivit prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, din cauza ca apele Timisului s-au revarsat si in Serbia, ieri va avea loc o intalnire intre autoritatile romane si cele sarbe pentru a fi stabilite masurile care pot fi luate.

Retragerea apelor lasa oamenii pe drumuri

apelor. Locuitorii din vestul tarii vor trebui sa fie ajutati de stat pentru cel putin doua- trei luni, din cauza ca viitura le-a distrus pe langa case si culturile. De vina pentru aceasta situatie este tot saracia romanilor. Majoritatea nu-si asigura bunurile si culturile, astfel ca, dupa inundatii, acestia nu beneficiaza decat de ajutoarele de la stat. Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de 5,6 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.