Social 29 Mai 2008 16:06
Volumul "Eu(l) Artistul. Viata dupa supravietuire" de Bogdan Ghiu, care inaugureaza colectia "Performa", de teorie a artei, a editurii Cartea Romaneasca, va fi lansat joi in Club A, potrivit unui comunicat din partea editurii, anunta NewsIn.

In cadrul lansarii, care va avea loc de la ora 18.00, autorul va purta o discutie cu Calin-Andrei Mihailescu, profesor de literatura comparata si de teorie critica la University of Western Ontario, Canada, si cu criticul de arta Vladimir Bulat, moderata de prozatorul si eseistul Vasile Ernu. Dezbaterea va fi insotita de lecturi si de proiectii.

Cartea poetului si teoreticianului Bogdan Ghiu este conceputa ca un eseu-manifest despre rolul si formele de manifestare ale artei contemporane, obligata sa evolueze in cadrul a ceea ce tot mai multi analisti numesc fie "capitalism cognitiv", fie "capitalism libidinal", fie, cu cuvintele autorului insusi, "capitalism cultural si artistic".

In societatea actuala, arta si cultura au fost resorbite de puterea capitalului, incetand sa mai constituie, ca in modernitatea "avangardelor istorice" si a "transavangardei", niste forte critice de opozitie, de revolta si de inovatie politico-sociala pentru a deveni insusi motorul central al productiei capitaliste de "cunoastere" si de "bunuri imateriale", scrie Ghiu in cartea sa.

Cartea, dedicata artistului elvetian Thomas Hirschhorn, ridica intrebari precum: In ce fel reuseste arta sa se mai distinga in societatea globala tot mai "estetica", la concurenta cu moda, cu media, cu designul, cu tehnologia, cu stilurile de viata? Ce strategii elaboreaza (sau ar trebui sa elaboreze) artistii contemporani pentru a isi pastra independenta in ceea ce Bogdan Ghiu numeste, in aceasta carte, "all-ready-art"?

Noua colectie "Performa" a editurii Cartea Romaneasca a fost creata pentru a oferi publicului studii de critica, istorie si teorie a artelor vizuale si a artelor spectacolului. Teatru, dans, film, fotografie, arte plastice, arte media vor fi analizate de catre profesionisti direct implicati in actul artistic, pentru a oferi o interpretare spectacolului actual al artei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.